En framgångsrik tid i Edinburgh följdes av en sämre sejour i Swindon.
Elit Vetlandas 22-åring Tomas H Jonasson har därefter avstått från att åka i England. Men sedan Poole Pirates köpt rättigheterna till honom kom Tomas på andra tankar och nu stundar debuten.
Smålänningen har tackat ja till att köra två matcher för Poole i nästa vecka.

Tomas H Jonasson
Tomas H Jonasson debuterar i nästa vecka för ligaledarna Poole. Foto: PER GUSTAFSSON

– Det ska bli kul och intressant att pröva ett par matcher däröver och se hur det känns och utvecklar sig, förklarar den unge landslagsföraren på sin hemsida.
Det är bara ett par veckor sedan som Pooles promotor Matt Ford avslöjade att fjolårsfinalisten från den engelska sydkusten hade köpt loss den lovande svensken från det skotska Premier League-laget Edinburgh. Transfersystemet i brittisk speedway fungerar ungefär enligt samma principer som i NHL. Förarna är knutna till den klubb de först värvades till och är deras egendom tills den dag någon annan klubb köper rättigheterna till killen i fråga. Många gånger tvistas det om beloppen. Det vanligaste är därför att övergångarna sker som lån.
Men Tomas har således blivit Pooles förare ända ut i fingerspetsarna.
Den rätten ska klubben ta tillvara på redan i nästa vecka. Tomas har lämnat klartecken till att köra för Poole när de möter Belle Vue i Manchester på måndag och till matchen mot Peterborough hemma på Wimborne Road på onsdag. Svensken ansluter till ett lag som toppar Elite League för ögonblicket och som kliver in i den kommande slutspelet som förhandsfavorit till ligaguldet. Med förare som Chris Holder, Darcy Ward, Davey Watt och Dennis Andersson i laguppställningen äger Poole en jämnhet som egentligen ingen av utmanarna kan mäta sig med.
Tomas efterträder ryssen Renat Gafurov i det brittiska piratgänget. Renats bleka insats mot Birmingham igår kväll (6+1) var lika med hans tack och farväl. För den här gången. Efter matchen på Perry Barr, som slutade 48-42 till hemmalaget, sade Pooles promotor Matt Ford till ligaorganisationen BSPA:s hemsida:
– Jag tror att du kan se av kvällens insats att saker och ting ter sig lite tuffa utanför vår topptrio. Och jag är fast besluten att inte hamna i samma sits som ifjol bara för att vi inte vidtog ändringarna vi behövde.
– Renat satte sig ned med mig för en vecka sedan. Han sa att han inte ville bli orsaken till att Poole kanske missar ligatiteln den här säsongen. Hittade vi någon annan som passade, och som kunde uträtta ett bättre jobb än han, var han villig att kliva åt sidan.
Poole Pirates blir Tomas H Jonassons fjärde engelska klubb i karriären. Tomas inledde i Edinburgh där han snabbt blev en stor favorit bland supportrarna. Efter någon säsong i andradivisionen utökade han sitt brittiska åtagande genom att dubbla upp styrningen i Edinburgh med ett antal matcher för Belle Vue i Elite League. Ifjol valde han att flytta till Swindon, men i samband med att 22-åringen missade en match, på grund av passproblem, bestämde sig parterna för att gå skilda vägar.