Nicki Pedersen, Michael Jepsen Jensen, Nils-Kristian Iversen och Mikkel B Jensen jublar efter kvällens lag-VM-guld. Foto: Roger Hultgren.
Nicki Pedersen, Michael Jepsen Jensen, Nils-Kristian Iversen och Mikkel B Jensen jublar efter kvällens lag-VM-guld. Foto: Roger Hultgren.
Sverige floppade rejält när lag-VM i speedway avgjordes på en knappt halvbesatt G&B Arena i Målilla i kväll. Laget slutade sist av de fyra finallagen med endast 24 inkörda poäng. Vann gjorde Danmark före Australien och Ryssland.

Peter Ljung nollade, Thomas H Jonasson nollade och Fredrik Lindgren tog en etta. De tre första heaten i kvällens lag-VM-final var inget annat än en ren och skär mardröm för hemmalaget. Visserligen tog Andreas Jonsson två raka heatsegrar (varav ett jokerheat, där poängen dubblades) men trots det var Sverige aldrig i närheten. Ljung och Jonasson nollade återigen i den andra omgången och då kändes det svenska laget uppgivet.

– Vi siktade högt, det var guld eller inget. När vi inte rådde på topplagen kändes det som att luften fullständigt gick ur oss, sa Andreas Jonsson.
– Jag hade tre brons sedan tidigare, så det kändes som att det kvittade om det blev en tredje- eller fjärdeplats i kväll, suckade Fredrik Lindgren.
Sverige höll visserligen tredjeplatsen till heat 17 av de 20 som skulle köras. Då körde Emil Sayfutdinov in sex poäng till Ryssland, som gick om hemmalaget, och sedan tappade Sverige ytterligare mark i de återstående heaten.

Värdiga världsmästare blev Danmark, som ledde tävlingen från start till mål. Inför det sista heatet skiljde det visserligen bara två poäng till jagande Australien, men då Nils-Kristian Iversen körde in som trea och Jason Crump som fyra var saken klar.
– Vi har haft en helt otrolig vecka, en av de häftigaste i mitt liv, sa danske Nicki Pedersen efter tävlingen.
– Sammanhållningen i det här laget är unik och jag är så glad för killarnas skull, menade han.

Återigen visade det sig att det inte är en nackdel att köra Race Off. Danmark vann den tävlingen i torsdags och gjorde likadant i dag. Noterbart är även att i båda dessa tävlingar så gick samtliga jokrar hem för motståndarna (resulterade i sex poäng vid samtliga sex tillfällen). Det gör Danmarks insats än mer beundransvärd.
På förhand talades det mycket om att undvika nollpoängare och det visade sig stämma. De svenska förarna var nämligen sist i exakt hälften av de 20 heaten, vilket självklart inte håller. Svenskarna kändes stundtals helt borta på hemmaplan och de som har kritiserat Bosse Wirebrand för laguttagningen (framför allt valet av Peter Ljung istället för exempelvis Antonio Lindbäck) fick sannerligen vatten på sin kvarn.

På läktaren klagades det också en hel del på banan och ”som vanligt” i Målilla hade hemmalaget verkligen ingen fördel av den.
– Regnet gör banan svår, men vi ska absolut inte skylla på det. Vi hade en dålig dag, gjorde många enkla misstag och förlorade mot bättre nationer, menade Bosse Wirebrand, förbundskapten för det svenska laget.

Resultat, World Cup:
1) Danmark 39
(Niels-Kristian Iversen 11, Michael Jepsen Jensen 11, Nicki Pedersen 9, Mikkel B Jensen 8).
2) Australien 36 (Chris Holder 16, Jason Crump 10, Darcy Ward 7, Davey Watt 3).
3) Ryssland 30 (Emil Sayfutdinov 17, Grigory Laguta 8, Artem Laguta 5, Roman Povazhny 0).
4) Sverige 24 (Andreas Jonsson 11, Fredrik Lindgren 9, Thomas H Jonasson 3, Peter Ljung 1).