Han var Hammarbys trotjänare i fyra säsonger och tog upp stockholmarna i elitserien i höstas.
Som ”tack” blev han spolad innan årets säsong ens hann starta.
Men nu blir det sent omsider elitserien för Martin Smollinski ändå. Den 26-årige tysken har skrivit kontrakt med Elit Vetlanda som ersättare för långtidsskadade Damian Balinski.

Martin Smolinski
Petad av Hammarby i våras, men istället klar för Elit Vetlanda. Tysken Martin Smolinski får chansen att köra i elitserien trots allt. Foto: PER GUSTAFSSON

Relationen med Hammarby är alltjämt ansträngd. Smolinski menar att det fanns en muntlig uppgörelse om att han skulle få fortsätta att åka för elitserienykomlingen i år. Han planerade därefter och organiserade för en styrning i Sverige. Hammarby å sin sida hävdar att tysken krävde att han skulle garanteras ett antal matcher och att man därför avstod från att förlänga överenskommelsen med honom.
Men schismen med Hammarby utgjorde inte den återvändsgränd Martin hade befarat.
Tysken får åka i elitserien trots allt. Han har kommit överens med mästarlaget Elit Vetlanda.
26-åringen från Bayern ersätter Damian Balinski som bröt armen mot Vargarna för två veckor sedan. Den förre hammarbyiten övertar inte bara polackens plats i truppen. Han går även in på samma snitt (1,147).
Smolinskis manager Helmut Grüner är mycket nöjd över att man lyckats hitta en lösning i Sverige. Det såg mörkt ut när Hammarby strök Smolinski ur truppen i samband med transferfönstret veckorna före elitseriepremiären.
Grüner berättar för tyska Speedweek:
– Jag fick höra att Vetlanda hade förarbekymmer och när jag fick klart för mig att Balinski hade kraschat, och väntades bli borta länge, kontaktade jag klubbens sportchef Bosse Wirebrand och erbjöd våra tjänster.
– Kemin stämde med en gång. Argumenten jag framförde, att vi hade två cyklar redo för Sverige avsedda för en satsning i Hammarby, plus att Martin känner till de svenska banorna, innebar att han snabbt framstod som Vetlandas förstaval, förklarar Grüner vidare.
Elit Vetlanda ligger i nuläget sensationellt nog sist i elitserien. Regerande mästarna har bara tagit två poäng på sex matcher. I nästa omgång (21 juni) vankas det småländskt derby mot Lejonen i Gislaved. Då hoppas Martin att han får köra.
– Jag är mycket glad över att det här samarbetet gått i lås. Jag känner ju till Sverige väldigt bra. Det är en chans för mig att konkurrera med det absolut bästa som finns på scenen. Jag hoppas bidra till att det vänder för Vetlanda och att det börjar rulla på åt rätt håll för dem igen, menar Martin.
Men om tysken verkligen blir uttagen till matchen mot Lejonen är inget Elit Vetlandas sportchef Bosse Wirebrand törs lova för ögonblicket:
– Vi får se om alla papper hinner bli klara till tisdag.