2012 års svenska mästare heter Elit Vetlanda. Detta efter en spännande upplösning på finalduellen, där smålandsklubben till slut besegrade Piraterna med 52-37 och totalt 96-83. Guldet är Elit Vetlandas fjärde under 2000-talet.

– Jättekul förstås, och framförallt för killarna. Jag har aldrig haft ett gäng speedwayförare i min närhet, som varit mer fokuserade än i dag, säger Elit Vetlandas sportchef och lagledare Bo Wirebrand efter triumfen.
Piraterna hade ett knappt grepp, med två poängs försprång (46-44) inför onsdagens avgörande retur. Vetlanda är kanske det starkaste hemmalaget i landet, och Piraterna behövde göra en enorm match för att klara av att försvara sitt guld från 2011. Motalalaget stred, men mot övermäktigt motstånd.
– Vetlanda är starkare, det är inget att säga om. Det finns inget att skylla på, jag tycker inte att vi viker ned oss heller, sade Pirat-ledaren Stefan Andersson, som inombords försökte dölja sin besvikelse över silvret.
Det fanns många hjältar i Elit Vetlanda. Men frågan är om inte David Ruud är den störste. Gislavedssonen var länge osäker på start i matchen, efter den otäcka kraschen i Motala på tisdagskvällen. Men Ruud körde – och var en nyckel till vinst med sina åtta poäng.
– Vid klockan 14 träffade jag läkaren, innan dess var det oklart om jag kunde köra. Men läkaren gjorde ett fantastiskt jobb, och jag fick ett specialskydd som gjorde att jag inte hade ont i foten alls under matchen, säger David Ruud.
Ruud tog nu sitt femte SM-guld i lagspeedway, det tredje med Elit Vetlanda vid sidan av de två gulden med Lejonen.
Skadorna höll på att knäcka Vetlanda. I matchens nionde heat försvann Thomas H Jonasson ur matchen, efter en otäck vurpa. Bo Wirebrand tog till nya grepp.
– Jag samlade laget i omklädningsrummet, det har jag aldrig gjort innan. Jag sa att vi fortfarande ligger i topp, och behöver bevaka matchen med 3-3-heat.
Taktiken lyckades. Vetlandaförarna gick ut och tog ett nytt guld till speedwaystaden Vetlanda.