Så kom den till slut.
Junior-SM-titeln som Simon Gustafsson, Indianerna, nosat på så många gånger, men aldrig vunnit.
– Jag är otroligt lättad. Det känns enormt skönt att jag kunde ta tillvara på sista chansen och vinna, strålade närkingen när guldet var säkrat i Målillas septemberkyla.

Simon Gustafsson
Simon Gustafsson blev på fredagskvällen svensk juniormästare Målilla. Indianernas sistaårsjunior var mycket lycklig. Han har varit nära att vinna flera gånger. Nu blev guldet äntligen hans. Foto: ANDERS HOLM

Fjolårsmästaren och nuvarande JVM-tvåan Dennis Andersson fick lämna återbud på grund av en krasch i den engelska knockoutcupen i onsdags. Dennis råkade ut för en lårkaka och en lättare hjärnskakning. Utan Dennis medverkan cirkulerade snacket i huvudsak kring tre förhandsfavoriter: Simon Gustafsson, Indianerna, Linus Sundström, Piraterna och Kim Nilsson, Rospiggarna.
Alla tre ska fylla eller har fyllt 21 i år och gjorde med andra ord sin sista JSM-final.
Ingen av dem hade någon JSM-titel tidigare. Mycket prestige stod på spel.
Men det var alltså bara en som kunde vinna – och det blev Simon.
Indianjunioren var bäst i grundomgången, med sina 13 poäng, och valde att ställa sig på innerbanan i finalen. Utvändigt om honom stod Kim på blå bana och Linus på gul. Mellan dessa två hittade vi dessutom Pontus Aspgren, Masarna, som snöt den sista finalplatsen via en övertygande semifinalseger.
Simon tog starten och behöll ledningen samtliga fyra varv. Linus blev besviken tvåa och Kim något nöjdare trea. Pontus blev omkörd i näst sista kurvan och satsade allt på ett kort för att snabbt ta tillbaka tredjeplatsen. Men det misslyckades dalmasen med. Han hamnade i luftstaketet istället.
För Simon var det en stor personlig triumf att nå ända fram i JSM-finalen.
Pappa Henka Gustafsson är landets främste juniorsegrare med fyra JSM-guld. Nu tog Simon familjens femte JSM-tecken.
Gissa om han var glad.
– Det är en otroligt lättnad att äntligen få vinna. Jag tror att jag vunnit grundtävlingen alternativt varit delad etta tre gånger. Jag har slutat fyra två av gångerna och tog silver en gång när Ricky (Kling) åkte om mig före mållinjen när jag hade tagit ut segern i förskott i Avesta, konstaterade han.
– Jag var rätt så nervös faktiskt. Men jag kände att nu var det allt eller inget. Det här var sista chansen för mig. Det var bara att gå ut och ge järnet.
Det var likaså Linus Sundströms sista möjlighet att koras till svensk juniormästare, men han fick hålla till godo med silver. Han hade tidigare två brons som bäst, men var dämpad efteråt:
– Jag kom hit för guldet, men åker inte hem med guldet. Det är klart jag är irriterad.
Kim Nilsson, som även han är sistaårsjunior, var i jämförelse mer belåten. Han inledde JSM-aftonen med en touch the tape. Där kunde luften gått ur Kim, men han lade det snabbt bakom sig och knep den tredje och sista direktplatsen till finalen tack vare tre heatsegrar. Vilket i sin tur slutligen förräntade sig i ett brons.
– Det känns okej. Det här är första medaljen för mig. Jag var ju tvungen att ordna det nu när det var sista året, menade stockholmaren med ett skevt leende.
* * *
Race MC-sport följer upp SM-finalhelgen i Målilla i nummer 14 som når våra prenumeranter på onsdag (21 september). I den tidningen bjuder vi på utförliga reportage från samtliga tre finaler. Vi serverar dessutom alla våra läsare flera sidor från pågående slutspel och play out och den allsvenska play off-finalen mellan Rospiggarna och Ikaros Smederna.