Det blir Rospiggarna mot Smederna i allsvenskans play off-final.
Rospiggarna börjar hemma nästa torsdag. Ett självskrivet val eftersom laget självklart vill dra fördel av Andreas Jonsson så mycket som går.
I andra matchen, som körs påföljande dag, kan Andreas nämligen inte vara med. Då är han upptagen av Grand Prix-träning i danska Vojens.

 

Andreas Jonsson
Rospiggarnas hemmason Andreas Jonsson (närmast) är givetvis ovärderlig i rollen som gästförare. Det visade Andreas igår igen när han förde Rospiggarna till final i kvalet till elitserien. Men i finalfajten mot Smederna kan GP-stjärnan bara vara med till hälften. Han missar final nummer två eftersom han är upptagen av GP-träning i Vojens. Foto: PER GUSTAFSSON

Rospiggarna hade ett försprång på sex poäng att försvara inför andra semifinalen mot Örnarna i Mariestad. Övertaget bibehölls tämligen enkelt. Hemmalaget hade 9–3 efter två heat, men gästerna replikerade och var därefter aldrig i underläge med mer än fyra poäng. Efter pausen tog upplänningarna till och med över i poängprotokollet. Det hela slutade med en ännu större seger än hemma. Det blev 49–40 till slut i rospiggsfavör.
– Segern i det andra reservheatet kändes lite avgörande. När vi sedan vann det tolfte heatet med 5–1 var det i princip klart. Det var pricken över i:et, resonerade Andreas och konstaterade att avancemanget var logiskt och rättvist:
– Som lag betraktat är vi lite jämnare och bättre.
Örnarna kunde inte gärna protestera mot det påståendet. Rospiggarnas sammanlagda seger med 15 poäng på två matcher vittnar om att man varit snäppet vassare än seriesegrarna från Mariestad. Det var tveklöst rätt lag som gick vidare från den här semifinalen.
Nu väntar final mot Smederna som i sin tur hade med sig 51–39 till andra semifinalen mot Masarna i Avesta. Det blev i och för sig masvinst på Brovallen, men bara med uddapoängen (45–44). Smederna behövde aldrig vara oroliga trots att  Tomas H Jonasson utgick skadad redan i det första heatet – och kördes till sjukhus – sedan han, Jacob Thorssell och Henrik Karlsson blivit indragna i samma krasch. Inte heller Jacob kunde medverka något mer i matchen.
Tomas blev rejält mörbultad, men tack och lov stannade det enbart vid mjukdelsskador.
Vartåt det lutar i finalen är omöjligt att säga.
Men klart är att Rospiggarna drabbas av värsta tänkbara avbräck i den andra finalen som körs nästa fredag. Den matchen kolliderar med träningen inför Nordens GP i danska Vojens. Andreas ligger i nuläget på bronsplats i VM. Det faller sig naturligt att han vill förbereda sig minutiöst inför säsongens nionde GP-deltävling. En individuell VM-medalj har av förklarliga skäl högre prioritet än en allsvensk kvalfinal.
– Jag sa ifrån i ett tidigt skede att jag inte kan åka den andra finalen. Även om GP-träningen inte är obligatorisk vill jag vara med. Jag känner att det är viktigt, menade Andreas i Mariestad.
Han tillade i nästa andetag:
– Förhoppningsvis kan vi skaffa ett så stort försprång i första matchen att vi klarar av att hålla undan totalt.
I och med situationen angående Andreas medverkan är det självskrivet att Rospiggarna väljer att inleda hemma i Parken i Hallstavik.
– Ja, så blir det, bekräftade lagledaren Mikael Teurnberg.
Resten tåls att fundera på. Tanken från Rospiggarnas sida är att utnyttja Andreas potential i så hög utsträckning som möjligt i torsdagens final för att därefter möblera om laget radikalt till returen nästa dag på Smedstadion utanför Eskilstuna. Men exakt hur Teurnberg tänker gå tillväga lär han fundera på ända tills laguppställningarna måste spikas.
– I och med att Andreas inte kan vara med frigörs mycket snittpoäng. Tar vi bort Andreas och föraren med lägst snitt får vi utrymme för både Ludvig Lindgren och Simon Gustafsson. Men därmed inte sagt att det blir så. När jag sydde samman vår förartrupp i vintras hade jag 15 olika varianter i huvudet på hur laget kan disponeras. Vi har många valmöjligheter, försäkrade Micke Teurnberg med tydlig tillförsikt.