Piraternas juniorvärldsmästare Maciej Janowski upplever verkligen ett guldkantat år.
Titlarna fortsätter att rasa in trots att säsongen till och med är över.
På söndagskvällen fick den 20-årige polacken ta emot det internationella motorcykelförbundets prestigefyllda pris ”Årets nykomling”.

Utdelningen skedde i Estoril i Portugal när Internationella motorcykelförbundet, FIM, arrangerade sin årliga världsmästargala. Förutom JVM-guldet fick Janowski ta emot utmärkelsen ”Årets nykomling”. Pristagaren utses via omröstning på nätet. Den nytända stjärnan från Wroclaw visade sig vara fansens favorit. På scenen möttes han av sexfaldige världsmästaren Tony Rickardsson och tidigare roadracingföraren Carl Fogarty. Vår blågule speedwayprofil blev även han uppmärksammad. Vid förra årets gala hyllades endurovärldsmästaren Anders Eriksson med hedersbeviset FIM-legendar.
Nu var det Tonys tur att uppleva samma ära.
Janowskis piratkollega och mentor, 41-årige Greg Hancock, var också nära att begåvas med ett extrapris. Årets individuelle speedwayvärldsmästare var nominerad i kategorin ”Årets personlighet”, men fick se sig slagen av superbikevärldsmästaren Carlos Checa.
Maciej bär smeknamnet ”Magic”. Ett epitet som var ovanligt passande igår kväll. Aftonen på det glittriga casinot var onekligen magisk. Polacken sa sig sväva i sjunde himlen och förklarade att han är fast besluten att lyfta JVM-bucklan igen efter sista deltävlingen i Argentina i november nästa år. När Fogarty överräckte utmärkelsen ”Årets nykomling” konstaterade piratföraren:
– Känslan är otrolig. Jag har alltid drömt om att bli världsmästare. Jag kan fortfarande inte fatta allt som hänt den här säsongen.
– Jag är så glad, men jag vet också att nu måste jag jobba 100 procent hårdare för att förbereda mig för nästa säsong. Jag vill göra det här igen. Det är en grym känsla.
20-åringen var samtidigt snabb att framföra ett tack till alla speedwaysupportrar som hjälpte honom att bärga den här särskilda FIM-utnämningen.
– Hade inte fansen röstat på mig skulle jag aldrig vunnit. Så tack alla supportrar från Polen, England, Sverige och resten av världen!
Greg Hancock fick, precis som Maciej Janowski, ta emot sitt VM-guld från Tony Rickardsson. Amerikanen var stolt över att priset räcktes över till honom från en person han tävlat mot under större delen av sin karriär.
– Att ta emot guldet officiellt av honom var en stor ära för mig. Lite hårdräknat startade vi våra karriärer i Europa vid ungefär samma tidpunkt, men han har långt fler individuella titlar än mig.
– Han har varit en ikon för mig med. Så jag var väldigt upprymd och rörd över att ta hans hand och motta medaljen från honom.
Att Greg missade priset ”Årets personlighet”, vilket gick till Tomasz Gollob förra året, hade han inga svårigheter att smälta. Piraternas lagkapten har haft en fullständigt oförglömlig säsong i och med karriärens andra individuella VM-tecken – 14 år efter det första – och hans fyra ligatitlar i Polen, Sverige, Tjeckien och Danmark.
– Visst skulle det varit grädden på moset, men jag är nöjd med säsongen jag haft. Det kändes ofattbart att ens vara med på samma lista som förare av den kalibern. Jag var nominerad ihop med Casey Stoner och självklart också totalvinnaren Carlos Checa som varit med i leken under lång tid. Jag behöver ingen medkänsla. Jag är glad att jag fanns med på listan och vill gratulera Carlos.

FIM Gala Ceremony
Maciej Janowski (till vänster) får ta emot sitt JVM-tecken från Tony Rickardsson vid söndagens FIM-gala i Estoril i Portugal. Foto: DAVID REYGONDEAU/JACKY LEY