På torsdagsmorgonen skickades det ut en officiell pressrelease om Leigh Adams hälsoläge efter hans svåra olycka under träningen till ökenloppet Finke Desert Race i Alice Springs.
Leigh bröt flera kotor och fick allvarliga skador på ryggmärgen. Under onsdagen genomgick han en sex timmar lång operation på sjukhuset i Adelaide. Läkarna var nöjda med resultatet, men det är för tidigt att säga om förlamningen från midjan och nedåt kommer att bestå.
– Leigh har ingen känsel i benen förutom lite i ett lår, berättar hans hustru Kylie.

Leigh Adams
Leigh Adams ådrog sig svåra skador på ryggen när han kraschade i samband med träning inför ett ökenlopp hemma i Australien. Han är i nuläget förlamad i benen, men har viss känsel i ena låret. Foto: PER GUSTAFSSON

40-årige Leigh Adams avslutade förra hösten sin långa bländande speedwaykarriär – med ett individuellt VM-silver som allra största framgång – och flyttade hem till Australien. Men att släppa motorcykelåkandet helt har aldrig varit avsikten. Den tiofaldige australiske mästaren har länge drömt om att delta i mc-rallyt Finke Desert Race som startar i dag torsdag. Tyvärr slutade hans förberedelser mycket tragiskt i tisdags. Den omtyckte speedwayprofilen kraschade svårt i en uttorkad flodfåra när han tränade inför helgens ökenlopp.
Olyckan inträffade vid ettiden i tisdags eftermiddag lokal tid. Efter fem timmars väntan, och ett omfattande arbete att göra det möjligt att transportera Leigh vidare, flögs han från Alice Springs till intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Adelaide. I dag på morgonen utgick en officiell pressrelease om det inträffade. I den kungjordes det vilka skador 40-åringen erhållit. Han har brutit flera kotor, har en omfattande ryggmärgsskada, fått lungorna punkterade, brutit flera revben, liksom ena skulderbladet och ådragit sig en liten fraktur i nacken.
Under onsdagen genomgick Leigh en maratonlång operation som pågick i sex timmar. Ingreppet gjordes för att stabilisera och stärka hans illa skadade ryggrad. Kirurgerna var enligt releasen mycket nöjda med resultatet av operationen.
Leighs fru Kylie säger att han klarat sig bättre än väntat med tanke på omfattningen av sina skador.
Leigh är dock förlamad från midjan och nedåt.
– Han har ingen känsel i benen idag förutom lite i ett lår, förklarar Kylie.
– Men denna situation kan säkert förändras och förbättras under de kommande veckorna och månaderna. Han står inför en lång och svår väg till återhämtning. Han är för närvarande på intensivvårdsavdelningen, men kan flyttas ut idag till en särskild spinalenhet. Han är faktiskt väldigt stabil och nog lite för bra egentligen för att ligga på intensiven. Han är väldigt alert och pratsam. Leigh har inga skallskador alls och det är naturligtvis underbara nyheter. Han är bara väldigt trött på grund av all smärtlindrande medicin som han får, berättar Kylie vidare.
Leigh och hans familj konstaterar avslutningsvis i pressmeddelandet att de är evigt tacksamma för det stöd de fått från Australien och från hela världen i övrigt.