I torsdags gjorde Kauko Nieminen sin svenska klubb Rospiggarna till premiärvinnare i allsvenskan.
I går fortsatte medvinden när det även blev seger för hans engelska gäng Lakeside Hammers.
Ta det som ett gott tecken inför kvällens begivenhet. Då kör Kauko och hans finska landslagskompisar kval till lag-VM i tyska Landshut.

Kauko Nieminen
Det blev premiärsuccé för Rospiggarna i Mariestad. Kauko Nieminen hade stor del i segern. Han tappade blott en poäng. Foto: PER GUSTAFSSON

Förstaplatsen i Landshut är mycket värd. Det segrande laget gör Danmark, Sverige och Australien sällskap i Vojens i den inledande semifinalen (9 juli) i sommarens lag-VM. Finland har alltså mycket att kämpa för. Det blåvita laget består av Kauko Nieminen, Tero Aarnio, Joonas Kylmäkorpi, Juha Hautamäki och Kalle Katajisto. Motståndare är Tyskland, Ukraina och USA. Det amerikanska laget anförs av självaste ex-världsmästaren Greg Hancock.
Det kommer att bli knallhårt i afton på Ellermühle stadium.
– Tyskland får betraktas som favorit, säger Kauko, men utesluter inte att hans blåvita polare kan brisera en överraskning:
– Visst har vi en chans. Joonas (Kylmäkorpi) har verkligen kört bra det senaste. Jag är hoppfull, men inser att vi slår ur underläge.
Den sympatiske 31-åringen anländer själv till Tyskland med nyvunnen energi efter två toppkvällar. I torsdags tog han 14 av 15 möjliga poäng när Rospiggarna lite oväntat vann borta mot Örnarna med 48–41 i Mariestad. Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg var helnöjd med sin främste poängplockare i matchen.
– Eftersom lagen tog ut varann lite grann var det väldigt avgörande att Kauko klev fram lite extra. Han körde förbannat bra. Samtidigt är jag inte förvånad. Han har åkt tidigare för Örnarna och är hemtam på den här banan. Sedan är han en mycket duktig förare.
Kaukos problem är bara att han är något ojämn. Han blandar och ger rätt så friskt. Men mot Örnarna levererade han idel toppheat. Endast Jonas Davidsson av hemmaförarna förmådde betvinga den rutinerade finländaren. Eftersom banan var rysligt mjuk och spårig var det inte bara en kamp man mot man. Det handlade i lika hög grad om att besitta den mentala styrkan att utmana groparna utan att släppa på gasen.
Vilket Kauko behärskade hela vägen.
– Jag försökte låta bli att tänka på att det var gropigt och svåråkt. Jag intalade mig själv att fokusera helt på åkningen, påpekar matchhjälten och underströk ytterligare en sak:
– Gick man ut en bit var underlaget faktiskt bättre. Flera låg och nötte där det var som spårigast. Jag valde att köra längre ut. Jag märkte att det var något jag tjänade på.
Efter Mariestad bar det av i riktning mot Göteborg för några timmars sömn. Under fredagen väntade flyg till England och match senare samma dag med Lakeside Hammers mot Poole. Även den tillställningen blev framgångsrik för finländarens del. Lakeside vann med 48–42. Torsdagens galjonsfigur på Canvac Arena fick ihop 6+2 mot Chris Holder och grabbarna trots ett fall i första heatet.
Det var alltså klart godkänt igen.
– Hemma är vi bra, men vi tar inga poäng borta. Jag kan föreställa mig att det blir förändringar i laget vad det lider, tror Kauko och verkar misstänka att han själv ligger i riskzonen att petas av lagledaren Jon Cook. Det avslöjas inte minst av hans uttalande angående sin medverkan i Rospiggarna under säsongens gång.
– Som det ser ut missar jag tre matcher. Men man vet aldrig riktigt säkert. Det gäller att prestera för att få åka!
Men för stunden ser det ljust ut. Följs torsdagens och fredagens vinster av en ny triumf i tyska Landshut ikväll får Nieminen och hans hans finländska landslagspolare möjlighet att spänna musklerna mot bland annat Sverige om två månader. Tyskland är förvisso favorit i kvalet, men hemmanationen går definitivt inte säker.