Den fyra månader långa tvisten är löst. I dag tisdag blev det officiellt: Coventry och Peterborough är överens med Englands ligaorganisation BSPA. Båda klubbarna kör i Elite League kommande säsong. Peterborough kan dessutom presentera en världsmästarförstärkning. De har värvat ingen mindre än Nicki Pedersen!

Brytningen mellan å ena sidan Coventry och Peterborough och å andra sidan BSPA (British Speedway Promoters Association) uppstod i samband med höstkongressen. Coventrys och Peterboroughs företrädare lämnade mötet i protest. Av framför allt två skäl: båda reagerade skarpt mot de aviserade regeländringarna och båda ansåg att svågerpolitiken hade gått för långt och att tiden var inne att införa en neutral instans som kan avgöra svårutredda ärenden.
Resten av vintern har varit en sorglig följetong. Många gånger har det sagts att en lösning legat på lut och lika många gånger har kompromissförsöken runnit ut i sanden. För knappt en månad sedan gick BSPA rent av ut med en kommuniké där organisationen beklagade att en förlikning inte gick att nå och att tiden var ute – Coventrys och Peterboroughs utträde ur Elite League var definitivt.
Men det fanns tydligen utrymme för ännu en förhandlingsrunda.
Och då kunde parterna enas.
För Peterboroughs del blev den här dagen dessutom extra glädjande.
Vid sidan av den återskaffade ligaplatsen kunde klubben avslöja att man värvat Nicki Pedersen som inte åkt i engelska ligan på tre säsonger.
– Jag är otroligt glad över att vi kontrakterat Nicki. Jag försökte skriva kontrakt med honom så tidigt som 1994, när han blev professionell, men då kom Newcastle före oss, säger Trevor Swales som är lagledare i Peterborough.
Swales fortsätter:
– Nu kan vi presentera en flerfaldig världsmästare som leder laget. Det känns verkligen roligt att komma i gång med säsongen. Nicki är en superhärlig figur utanför banan och rena dynamiten på banan. Han är mycket populär bland våra fans.
Nicki hävdar att han på senare år frivilligt avstått från England på grund av en alldeles för dryg tävlingskalender med mer än 50 ligamatcher. Fördelen med engelska ligan är dock att den startar några veckor före övriga ligor i Europa. Därmed är det möjligt att köra sig i toppform och vara 100-procentigt klar när första Grand Prix-tävlingen stundar i Leszno sista helgen i april.
En annan viktig faktor i valet är att East of England Showground, som blir Nickis nya hemmabana, inte ligger särskilt långt från hans brittiska hem i Stevenage.
Nicki konstaterar angående kontraktet:
– Det är en välskött klubb som har ambitioner att kämpa om ligatiteln inom de två-tre närmaste säsongerna. Uppbyggnaden av laget till 2011 har av förklarliga skäl blivit satt på undantag på grund av de politiska problemen med BSPA, men det glädjer mig att komma ut och börja åka i England igen och Peterborough är en bana jag verkligen gillar att köra på.
Överenskommelsen betyder vidare att Nicki får möjlighet att arrangera en testimonialtävling 2012 vilket alla förare har rätt till när de firar tioårsjubileum i engelska ligan. Att den milstolpen nämns i sammanhanget redan nu indikerar att klubben tänker på längre sikt.
Trots att den långvariga konflikten hindrat Coventry och Peterborough från att aktivt sy samman sina förartrupper tycks båda lagen kunna mönstra var sin riktigt slagkraftig uppställning. I Peterborough får Nicki Pedersen sällskap av bland annat Troy Batchelor, Krzysztof Buczkowski och svensken Linus Sundström. Coventry har klart med exempelvis Hans Andersen, Edward Kennett, Przemyslaw Pawlicki och Kenni Larsen.