Det är nio år sedan Grand Prix-serien i speedway kördes för första och enda gången utanför Europa.
Men 2012 är det dags igen.
Förhandlingarna mellan BSI Speedway och den lokala organisatören i Western Springs i Auckland på Nya Zeeland har gått i lås. Parterna är överens om ett treårsavtal. Western Springs arrangerar nästa års GP-premiär den 31 mars.

Crump Hancock Lindgren
Jason Crump, Greg Hancock och Fredrik Lindgren på prispallen i Vojens igår kväll. Nästa år kan vi förvänta oss samma sorts firande på Nya Zeeland. Det är klart att 2012 års Grand Prix-serie börjar i Auckland. Foto: BSI SPEEDWAY

Uppgifterna om att 2012 års speedway-VM ineds på Nya Zeeland publiceras av webbsidan eurosport.pl. Än har inte BSI Speedway, som äger rättigheterna till GP-cirkusen, officiellt förklarat att det skulle vara klart med ett GP på andra sidan jorden. Däremot har man deklarerat öppet att det finns ett starkt intresse att ta serien till andra kontinenter och att man varit på plats i Western Springs.
GP-serien har bara arrangerats en enda gång utanför Europa. I oktober 2002 kördes en deltävling på olympiastadion i Sydney i Australien. Tävlingen drog cirka 20 000 åskådare, men blev finansiellt sett ett praktfiasko. Dels var arenan överdimensionerad. Dels var guldstriden avgjord på förhand. När det var dags för sista ronden i Sydney var Tony Rickardsson redan klar världsmästare. Den lokala promotorn drabbades av ett hårt ekonomiskt bakslag och tvingades i konkurs.
Förhoppningsvis blir Western Springs i Auckland ett lyckligare GP-projekt.
Polska eurosport.pl avslöjar att det upprättats ett treårskontrakt mellan BSI Speedway och den lokala organisatören Bill Buckley. Enligt samma webbsida inleds 2012 års Grand Prix-serie i Western Springs den 31 mars. I och med att premiären förläggs till Oceanien skjuts nästa års polska ligastart upp en vecka.
Western Springs ligger 15 minuter utanför Aucklands stadskärna på Nya Zeelands nordö. Banan anlades så tidigt som på 20-talet, men har företrädesvis utnyttjats till biltävlingar under senare decennier (se kommentar nedan). Det körs så gott som varje vinter en internationell speedwayserie på Nya Zeeland. I Auckland ligger såväl Rosebank som Waikaraka Park och båda banorna har använts i serien. Bland förarna som deltog i senaste upplagan fanns bland annat skandinaverna Daniel Nermark och Jesper Kristiansen.
– Ditt första GP är alltid det dyraste att anordna, men ser du till att det blir bäst hjälper det dig så mycket nästkommande år, säger organisatören Bill Buckley till tidningen Speedway Star.
– Vår bana är 404 meter, är doserad och suverän till formen. Det är rätt storlek för ett Grand Prix. Banan byggdes om på 80-talet och då gjordes ett mycket bra jobb, förklarar han.
Nästa års Speedway Grand Prix kommer enligt planerna bestå av 12 deltävlingar.
Här är programmet så långt det föreligger: 31 mars Auckland, Nya Zeeland, 26 maj Göteborg, Sverige, 9 juni Köpenhamn, Danmark och 25 augusti Cardiff, Storbritannien. Därutöver har det konfirmerats att Målilla ingår i tävlingsalmanackan även nästa säsong.