Englands landslagsförare Edward Kennett har stängts av i sju dagar – i väntan på utredning – sedan han blivit ertappad med en otillåten ljuddämpare i Coventrys bortamatch mot Lakeside Hammers i lördags kväll.
I och med avslöjandet har Kennetts 15 inkörda poäng blivit strukna liksom den trepoängare hans lagkamrat Nick Morris tog på samma cykel. Därmed mister Coventry sin seger i efterhand. Poängen laget blivit av med innebär att deras vinst med 48–42 förbyts i förlustsiffrorna 30–42.

Edward Kennett
Engelsmannen Edward Kennett blev i lördags avslöjad i Elite League med att köra med en regelvidrig ljuddämpare. Han är tills vidare avstängd i sju dagar och fråntagen kaptensjobbet i Coventry. Foto: EDDIE GARVEY

Coventry Bees ser utomordentligt allvarligt på det inträffade. De regerande mästarna har petat Edward Kennett som lagkapten med omedelbar verkan och erkänner, enligt websidan speedwayworld.tv, att de är ”chockade och besvikna” över att deras brittiske toppförare avslöjats med en dämpare som misstänks vara manipulerad och att han troligtvis fuskat medvetet.
Edward Kennett tog maximala 15 poäng i lördagens bortamatch mot Lakeside i Thurrock i Londons östra utkant. Hans lagkamrat Nick Morris erövrade dessutom tre poäng när han använde Kennetts cykel i heat 12. Men dessa poäng har nu annullerats i efterhand vilket betyder att Midlandsklubbens seger med 48–42 istället förvandlas till ett nederlag med 30–42 och att man därmed går miste om tre ytterst viktiga bortapoäng.
Edward Kennett har nu blivit avstängd av den brittiska ligaorganisationens Speedway Control Bureau i sju dagar och kommer att bli tvungen att inställa sig till ett förhör hos disciplinnämnden (Disciplinary Court). Anser disciplinnämnden det bevisat att Coventryåkaren trixat med ljuddämparen för att skaffa sig osportsliga fördelar lär han bestraffas med dryga böter och en längre tids avstängning.
25-årige Kennetts ljuddämpare testades av tillverkaren David King sedan Lakeside lagt in en protest under mötet på Arena-Essex Raceway. Även Przemyslaw Pawlicki och Ryan Fisher fick sina ljuddämpare testade, men deras visade sig vara reglementsenliga. Fisher kommer att ta över kaptensrollen och Coventry ämnar därutöver köra rider replacement i kvällens match mot Peterborough och mot King’s Lynn på onsdag.
I ett officiellt uttalande publicerat på sin hemsida går Coventry Bees till hårt angrepp på föraren som framstått som deras främste man för säsongen och beskriver det hela som en ”oacceptabel förseelse”. Fjolårsmästarna skriver: ”Coventry Speedway har en lång och stolt historia och tolererar inte under några som helst omständigheter fusk av något slag oavsett om det rör sig om uppgjorda tävlingar eller om manipulerade maskiner. Klubben är chockad och besviken över lagkaptenens handlande och vill understryka att ingen person i Coventrys ledning haft någon kännedom om Edward Kennetts manipulation med ljuddämparen.
Vi vill försäkra alla speedwaysupportrar att ledningen förfäras över hans agerande i likhet med alla rättvisförespråkande supportrar.
Coventry vill framföra sin ursäkt till brittisk speedway, till dess supportrar och i synnerhet till de supportrar till Coventry och Lakeside som var på lördagens match för denna oacceptabla förseelse. Vi riktar även ett tack till de officiella funktionärerna i Lakeside som gjorde domaren uppmärksam på det här ärendet och för att man behandlade det på ett professionellt vis.”