Planen var Krsko i Slovenien.
Men det blir Malmö istället. Det blir billigare, smidigare och framför allt närmare. Årets första juniorsamling i speedway stundar kommande veckoslut. Lägeransvariga är Mats Olsson och tidigare världsmästaren Per Jonsson. Till duons stora glädje behöver inte deltagarna resa långt ner i Sydeuropa. Vårvärmen gör att Malmö motorstadion redan är i utmärkt åkskick.

Mathias_Thörnblom
Mathias Thörnblom får det stora nöjet att begå årspremiär till helgen på sin skånska hemmabana. Mathias är en av 13 inhemska juniorer som kallats till ett träningsläger i Malmö. Foto: PER GUSTAFSSON

Olsson och Jonsson hade det övergripande U21-ansvaret förra säsongen. Den biten avstår herrarna ifrån i år. Men de har åtagit sig att arrangera ett antal träningsläger. Det första är nu till helgen i Malmö. 13 inhemska juniorer är kallade. Sedan ska ytterligare några av hemmaklubben FNC-Gnistornas grabbar vara med. Därutöver är det stopp. Banan utmed Malmös yttre ringled är ännu så länge den enda som är brukbar i landet. Det skulle bli en alltför stor anhopning förare om det inte sattes en gräns.
Mats är tacksam över att det här våralternativet plötsligt dök upp.
– Jag har haft en dialog med alla juniorkillarna i vinter. Planen var att vi skulle hyra banan i Krsko i Slovenien och arrangera ett läger där helgen som gick. 15 förare var redo att åka ner. Inklusive Fredrik Lindgren. Men när jag några dagar i förväg såg bilder på ena kurvan i Krsko, och förstod att det kanske inte skulle gå att köra, blev jag tveksam. Jag tog kontakt med dem där nere. Klubben framhöll att man inte skulle haka upp sig på vädret, att man alltid får dra bort två-tre grader. Men man kunde inte garantera att underlaget skulle hinna brinna ihop.
– Så då stod jag i valet och kvalet: skulle jag verkligen skicka iväg killarna 400 mil tur och retur med risken att de inte fick åka en meter? Jag vågade inte chansa. Jag tog beslutet att ställa in.
Vilket kändes klokt – tills Fredrik Lindgren hörde av sig.
– Ja, Fredrik ringde på fredagen. Då var han i Krsko. Det var 19 plusgrader. Banan var kanon. Han körde som ett spett både lördag och söndag, berättar Mats och kan inte annat än att garva åt sin missbedömning.
Möjligheten att använda Malmö motorstadion kom med andra ord lägligt. Det är förstås ypperligt att börja åkträna andra helgen i mars. På inhemsk mark och allt. Både Mats och Per Jonsson ser stora fördelar med den här samlingen.
– Mitt och Pers syfte är att kolla killarna redan från start och rätta till diverse småfel. Vissa kanske behöver korrigera åktekniken något, andra kanhända sitter lite taskigt i starterna. Det är mycket smådetaljer som är nyttigt att få in som rutin innan det drar igång på allvar.
– Över huvud taget är det en bra chans att komma igång, få upp tempot och göra lite finjusteringar, tillägger Mats Olsson.
Följande 13 juniorförare är uttagna till lägret: Tim Gudmundsson, Dackarna, Dennis Andersson, Hammarby, Jacob Thorssell, Masarna, Mathias Thörnblom, FNC Gnistorna, Oliver Berntzon, Lejonen, Victor Palovaara, Valsarna, Joel Larsson, Griparna, André Hertzberg, Vargarna, Anton Rosén, Masarna, Anders Mellgren, Vargarna, Henric Lindqvist, Elit Vetlanda, Oskar Karlsson, Västervik, och Fredrik Engman, Rospiggarna. Därutöver är Kim Nilsson, Rospiggarna, inbjuden. Tanken var att hela fjolårets U21-landslag skulle vara med, men i och med att lägret senarelagts en vecka är Simon Gustafsson, Ludvig Lindgren och Linus Sundström tvungna att lämna återbud eftersom den engelska säsongen står för dörren. Samma gäller Pontus Aspgren som också måste prioritera brittiska öarna i det här läget.