Britten Jason Bunyan har fått sitt livs stora chans. Han har blivit tilldelad wild cardet till tidernas allra första speedway-GP i Nya Zeeland. När årets GP-säsong inleds den 31 mars i Auckland kommer Jason att utmana mästerskapets alla toppstjärnor.
– Jag känner mig hedrad att jag ges den här möjligheten, säger han stolt.

Jason Bunyan
Det blir brittiske förardoldisen Jason Bunyan som får köra som wild card i GP-premiären i Nya Zeeland om två månader. Foto: BSI SPEEDWAY

Den 32-årige engelsmannen spenderar varje vinter i det avlägsna Kiwi-landet och har satt ett ordentligt avtryck på Nya Zeelands öppna mästerskap. Han har erövrat den nationella speedwaytiteln sex gånger. Endast Larry Ross, som vann nio gånger mellan 1976 och 1990, har flera mästartecken.
Nu kommer Jason att få bära den åtråvärda GP-västen, med nummer 16, på Western Springs Stadium i Auckland. Han är enda föraren i startfältet som åkt på banan förut. Han kan knappt bärga sig inför den största tävlingen någonsin i sin karriär.
– Jag är stolt över att jag erbjudits den här möjligheten. Årets GP-premiär utgör en härlig möjlighet att höja profilen på speedway i Nya Zeeland. Jag är glad att jag får vara en del av det.
– Jag har upplevt en del framgångar i landet genom min karriär. Jag ska göra mitt bästa för att det ska fortsätta i samma stil i Western Springs, lovar han.
Paul Bellamy, verkställande direktör för BSI Speedway, konstaterar:
– Jason har tjänat Nya Zeelands speedway på ett fantastisk sätt. Jag är glad att vi, tillsammans med FIM och det nationella motorcykelförbundet i Nya Zeeland, kan erbjuda honom det här wild cardet. Jag är säker på att fansen i Nya Zeeland kommer att belöna lojaliteten han visat, genom att köra det inhemska mästerskapet, och stötta honom som sin egen vid GP:et i mars.
– Jason har rykte om sig att vara en svårflirtad motståndare på banan och han kommer inte att skrämmas av utmaningen att ställas mot världens 15 bästa förare i den här historiska tävlingen.
Den lokala promotorn Bill Buckley, som driver Springs Promotions, talar om Jason i lika uppskattande ordalag.
– Jason har betytt väldigt mycket för speedwayen i Nya Zeeland. Han har gjort den här platsen till sitt hem. Det är suveränt att vi kan kalla in honom som vår representant. Han har hållit flertalet skolor och lärt många förare sportens ädla konst. Han har samtidigt åkt tillbaka till England varje år och kört mot de bästa. Jag är säker på att han kommer att göra oss stolta.
Bunyan får sällskap i säsongens inledande GP av fjolårets nyzeeländska mästare, Grant Tregoning, som tilldelats en av platserna på reservbänken och får bära GP-väst nummer 17. Andrew Aldridge har tagits ut som tävlingens andra reserv och ställer upp som nummer 18.