Sent på söndagskvällen deklarerade svenske VM-föraren Fredrik Lindgren att han nobbar det svenska landslaget på obestämd tid. Enligt flera uppgifter till Race handlar det om Lindgrens missnöje med att Anders Fröjd blivit utsedd som en av två förbundskaptener. 

Fredrik Lindgrens besked är ett slag i ansiktet på den nya landslagsledningen. Lindgren själv har inte meddelat något officiellt skäl till varför han säger nej tack till landslaget, utan skriver på sin hemsida:
– Jag känner inte något behov av att förklara det offentligt. Förbundet vet vad de ska göra om de vill se mig representera Sverige igen, skriver Lindgren, där han också medger att det finns en dispyt mellan honom och förbundet Svemo.
När Race söker Lindgren för en egen kommentar meddelar han att ”Jag har inget mer att säga om det”.
Lindgren meddelade sitt beslut till förbundet i början av januari. Och trots samtal och övertalningsförsök från både Stefan Andersson och Anders Fröjd, står Lindgrens beslut fast.
De övriga förarna i den uttagna landslagstruppen blev informerade om Lindgrens besked under söndagens första landslagsläger i Norrköping. Svenske lagkaptenen Andreas Jonsson beklagar Lindgrens beslut.
– Det är mycket tråkigt, men jag hoppas att det inte är definitivt, och jag tror att det kan reda upp sig. Han behövs i lag-VM, säger Andreas Jonsson.
Andreas Jonsson själv har också varit i en tidigare träta med Svemo, och hotade med att inte ställa upp i Lag-VM 2009 och inte köra SM-finalen samma år, efter att han blivit bötfälld för att ha avbrutit SM-finalen i Avesta 2008, då han ansåg att banan var för farlig att köra på.
– Vi kom helt på kant den gången, och jag kände mig väldigt orättvist behandlad. Men jag kom väl ganska snabbt till insikt att det tjänade inte så mycket till, utan att jag förlorade på det mest själv, säger Andreas Jonsson, som aldrig verkställde sina hot om avhopp den gången.
Jonsson säger till Race att han upplevde mötet i Norrköping som mycket positivt, och som en nystart för landslaget.
– Det var ett riktigt bra möte. Nu är det lite upp till Stefan och Anders att knyta ihop det här med de åsikter som framfördes. Men det här var en riktigt bra start på landslagsåret, där det känns som att man fick en ny och starkare motivation för att köra i landslaget, säger Andreas Jonsson.
Lindgren skriver också i sitt uttalande att han meddelat förbundet att han vill delta i kvalen till EM-serien 2014 och VM-serien 2015. Men enligt svenske förbundskaptenen Stefan Andersson diskvalificerar sig Lindgren själv till att delta i dessa kval. Och reds inte situationen ut lär inte Lindgren heller bli uttagen till penningstinna parmästerskapet Speedway Best Pairs, som kommer att ha sin avslutningstävling i Eskilstuna i vår.
– Han har tackat nej till landslaget, och därmed indirekt tackat nej till att kvala i Sverigevästen, säger Stefan Andersson, som även han beklagar Lindgrens besked.
– Det är mycket tråkigt, men vi kan inte tvinga någon att göra något mot sin egen vilja. Vill han komma tillbaka till landslaget, så håller jag dörren öppen, så larvig kommer jag inte vara att jag nobbar honom. Han var en av förarna som jag räknade med att ha bland de fem förarna i truppen till Lag-VM, säger Stefan Andersson.
Vid förbundet Svemo meddelar speedwayansvarige Tony Olsson att man mottagit Lindgrens besked.
– Ett mycket tråkigt beslut, men för vår del är det bara acceptera. Och har han tagit ett sådant beslut så måste han ju ha tänkt igenom det ordentligt, säger Tony Olsson, som meddelar att det inte föreligger några bestraffningsåtgärder för Lindgrens beslut.
Race har även sökt förbundskaptenen Anders Fröjd. Men hittills utan framgång.
* Vid söndagens landslagsträff fanns inte heller Joonas Kylmäkorpi, Sebastian Aldén eller Kim Nilsson med. Men med andra skäl än Fredrik Lindgren, och några andra hot om avhopp från landslaget föreligger, enligt uppgift, inte i dagsläget.