Efter två GP-deltävlingar i följd med bara tre poäng hymlade inte Nicki Pedersen i Målilla.
Han har hamnat i en smärre kris.
– Nu krävs det drastiska saker, sa Vargarnas toppstjärna.
Idag visade det sig vad Nicki menade. Han tog beslutet att bryta med trimmaren Brian Karger. Därefter åkte dansken ut och blev en av Gorzows största matchhjältar i första kvartsfinalen mot Leszno i Ekstraligans slutspel.

Nicki Pedersen
På väg ur krisen? Efter två miserabla GP-tävlingar svarade Nicki Pedersen för en jättematch när Gorzow bortaslog Leszno i det polska ligaslutspelet. Foto: LUKASZ TRZESZCZKOWSKI

Gorzow vann med hela 51–39 på Alfred Smoczyk-stadion i Leszno. Regerande mästarna hade en poängjägare av rang i lördagskvällens GP-vinnare Jaroslaw Hampel (17+1 poäng), men stod sig slätt i övrigt. Gästernas klara vinst i den första av två kvartsfinalmatcher var mycket välförtjänt. Med 12 poängs övertag inför returen hemma i Gorzow står man med mer än framhjulet i semifinal.
Bortalagets förgrundsfigurer var Matej Zagar (12+1), Tomasz Gollob (12+1) och Nicki Pedersen (11+1).
För Nickis del var förvandlingen total jämfört med aftonen innan i Småland. Då hamnade den trefaldige världsmästaren på 13:e plats och halkade ner som nia i VM-tabellen – utanför det toppskikt som automatiskt ger förnyad GP-status till nästkommande säsong.
– Vi kör baklänges, klagade Nicki i dansk media.
– Jag tar fyra av fem starter, men vi hänger helt enkelt inte med. Det är mycket mycket frustrerande, menade han buttert.
För att försöka bryta den olycksaliga trend Fynbon hamnat i tog han ett drastiskt beslut efter fiaskot – han bröt med omedelbar verkan med sin mångårige trimmare Brian Karger.
– Killarna har provat allt, men det är inget som fungerar. Så något måste göras. Det krävs drastiska saker. Jag är tvungen för att få till en förbättring under resten av säsongen. Det kommer dessutom nya säsonger. Jag kan inte lämna det så här, resonerade Nicki bekymrat.
Kanhända kom vändpunkten redan ikväll.
Den nykorade danske mästaren var giftig i första kvartsfinaldusten mellan Leszno och gästande Gorzow.
Bland annat lyckades han hålla undan för Jarek Hampel i det tionde heatet och tillfoga nuvarande VM-tvåan hans första poängförlust i matchen. Tack vare den segern bibehöll Gorzow sitt försprång på fyra poäng i ett skede av uppgörelsen där Leszno fortfarande hade stora förhoppningar att vända på siffrorna.
Glädjen hos Nicki var påtaglig. Söndagens framgång var verkligen välkommen.
– Jag har valt att prova en ny motor eftersom jag haft sådana problem när det gäller farten. När jag lade på ett större drev till det här heatet gick det riktigt fort, konstaterade han nöjt i den polska direktsändningen tidigare ikväll och påpekade:
– Det var trevligt att slå Hampel. Han är alltid snabb här.
Depåreportern passade på att återvända till Nickis misslyckande i Måilla ett dygn tidigare. Årets säsong skulle bli vargförvärvets stora återkomst i GP-toppen, men efter premiärsegern – just i Leszno för övrigt – har besvikelserna kommit på löpande band.
– Men visst är det mina fasta övertygelse att jag ska bli bland de åtta bästa. Det måste jag tro. Det är fyra deltävlingar kvar, poängterade Nicki som definitivt är inställd på att rädda det som räddas kan i det här läget:
– Mitt mål för året var topp tre, men jag har haft alldeles för mycket problem med motorerna och inställningarna.
Efter Målilla var måttet rågat helt enkelt.
Tiden var inne att skaffa någon annan än Karger som kryddar motorerna.