Danmark 36. Polen 36. Så var ställningen inför det sista heatet i Lag-VM-finalen i Bydgoszcz. Polske Kolodziej hade sedan guldet i sin hand fram till sista böj – då smet den frenetiskt uppvaktande Niels-Kristian Iversen förbi och såg till att guldet hamnade i Danmark istället.

Som ni förstår bjöds det på dramatik som inte var att rekommendera för den nervsvage. Kolodziej sköt till ledning i det sista heatet, och såg länge ut att hålla den positionen och ge Polen ett nytt VM-guld. Men Iversen hade bestämt sig – och hans prestation i sista kurvan var imponerande, samtidigt som Kolodziej kanske var lite för snäll i sitt agerande. Bilderna efteråt är typisk för idrott där små marginaler fördelar positionerna som etta och tvåa. Det var vild glädje i det danska lägret medan polackerna såg ut att vilja försvinna från jordens yta. Danmarks triumf känns välförtjänt. Dansk speedway har just nu en bredd och en spets som är imponerande. Lite på samma sätt som Sverige hade det i början och fram till mitten av 2000-talet.
Polackerna började annars bäst, och slog knock på motståndet i den första omgången som bjöd på fyra polska heatsegrar. Hemmanationen vädrade en ny stor framgång. Men Danmark bet tillbaka, och den som ledde återtåget var framförallt Nicki Pedersen, som bland annat vann sitt jokerheat och såg till att Danmark kom ikapp ledande Polen.
Inför det näst sista heatet hade Polen återtagit ledningen, men då vurpade Piotr Protasiewicz och blev utesluten. I omstarten tog Peter Kildemand en poäng som gjorde att Danmark kom ikapp. Kort senare hade Danmark snuvat Polen på guldet.
Guldet var danskarnas fjärde i Lag-VM-sammanhang sedan 2001.
Resultat, Lag-VM-final Bydgoszcz.
1. Danmark 38 poäng.
2. Polen 37.
3. Australien 36.
4. Storbritannien 16.