Tre olika Honda-team i MXGP har under veckan presenterat sina uppställningar till 2022. Det handlar om svenska JWR, som mönstrar tre förare till nästa år, samt Jacky Martens JM Honda Racing och det av Livia Lancelot ledda Team Honda 114 Motorsports. 

Ja, Johan Westermarks JWR Racing Team kommer att mönstra tre förare i MXGP under den kommande säsongen. Klar sedan tidigare var holländaren Davy Pootjes, som är tillbaka på hojen efter en lång skadeperiod, och nu står det också klart att såväl ryssen Vsevolod Brylyakov som finnen Miro Sihvonen får förnyat förtroende i det svenska Honda-teamet över 2022.

Brylyakov slutade på 31:a plats i årets tabell och var som bäst 14:e i två heat, Sihvonen stördes av sjukdomar och småskador och nådde aldrig poängplats. Men var flera gånger strax utanför.

– Vi är glada att Miro är tillbaka i teamet. Han är talangfull, jobbar hårt och gör alltid sitt bästa. Han hade en tuff säsong 2021, men vi är inte ett team som ger upp på en förare bara för att allt inte går smärtfritt. Han visade fart och sin potential under träning på försäsongen, och vi vill hjälpa honom nå så långt han kan i MXGP, sa teamchef Westermark i ett pressmeddelande.

Förutom JWR Honda har också Team Honda 114 Motorsports under veckan presenterat sin uppställning förare till 2022. Där får vi se Ruben Fernandez fortsätta, dock byter spanjoren 250–hojen mot 450:n och flyttar upp till MXGP. Fernandez körde de två avslutande tävlingarna under årets VM–säsong i klassen och imponerade som totalsexa i debuten och åtta i årets sista GP. 

Ny till Honda 114 är Håkon Fredriksen, som hade ett struligt år i EMX250 med teambyte mitt under säsongen. Men norrmannen avslutade i alla fall EM–säsongen fantastiskt, vann två tävlingar och var på pallen i ytterligare två. Och får alltså nu chansen i MX2–VM.

– Jag är väldigt glad att få tillhöra teamet och över den nya utmaningen i MX2, jag känner mig tacksam för möjligheten. Det känns häftigt att gå tillbaka till min rötter och köra Honda igen, det var där min tävlingskarriär startade. Den nya hojen känns fantastisk, jag har kört den några gånger nu och redan första passet kändes bra, sa 19-åringen i ett pressmeddelande.

Förutom Fernandez och Fredriksen kommer 114 Honda också på nytt mönstra australiensiska Tahlia O’Hare i WMX, där Fredriksens ännu yngre landsmaninna Martine Hughes också får chansen.

Det tredje Honda-teamet som presenterat sina förare till den kommande säsongen är JM Honda Racing, ledda av den förre världsmästaren Jacky Martens. Tysken Henry Jacobi blir kvar i teamet på 450–hojen efter att i år ha slutat 15:e totalt i mästerskapet. Ny på 450–hojen hos belgarna är italienaren Ivo Monticelli, som dock fortfarande störs av den axelskada som plågat honom hela året. Monticelli körde bara de sju första GP–tävlingarna i år och tvingades sedan till ofrivillig vila. Under sin debutsäsong i MXGP, 2019, slutade han totalelva och säsongen därpå blev han 15:e.

Nytt till 2022 för JM Honda är också att man kommer mönstra en förare i MX2. Det handlar om tjecken Petr Polak, som blev 21:a i VM i år.