Billy Bolt skulle hyllas dubbelt på FIM Awards i Monaco igår. Men den regerande SuperEnduro–, och Hard Enduro-världsmästaren kom aldrig. Galan krockade nämligen med 2021/22 års premiär i SuperEnduro–VM – som britten vann överlägset på maxpoäng. 

I går hyllades samtliga världsmästare i det internationella motorcykelförbundet från de två senaste säsongerna, på FIM Awards i Monaco. Och bland de fanns förstås den svenske endurovärldsmästaren Albin Norrbin. Men en titelhållare som inte fanns på plats var Billy Bolt, som dessutom skulle ha fått fira dubbelt. Britten är som bekant regerande världsmästare i såväl FIM SuperEnduro World Championship som FIM Hard Enduro World Championship.

Husqvarna-föraren hade under lördagen ett viktigare åtagande då han inledde jakten på att försvara sin titel i SuperEnduro–VM. Och vilken insats han svarade för. Bolt var nästan två sekunder före närmsta konkurrent, Colton Haaker, på Superpole-heatet och tog därmed säsongens tre första poäng. Britten tog sedan tre raka heatvinster och drog alltså maxpoäng i premiären, som kördes i polska Lodz.

I första heatet var han sex sekunder före Manuel Lettenbichler, med hemmaidolen Taddy Blazusiak som trea. I andra var Haaker tvåa, tre sekunder bakom Bolt, med Betas Jonny Walker på tredje plats. Sista heatet såg tysken vara tvåa på nytt, vilket gjorde att Lettenbichler också blev totaltvåa i tävlingen. Walker tog en ny tredjeplats, men Haakers femteplats i tredje räckte för att ta en pallplats som trea. Walker blev totalfyra och Blazusiak landade som femma.

Regerande europamästaren Magnus Thor tog i år steget till VM och inledde dagen med en andraplats bakom Will Hoare på den fria träningen, i Prestiges B–grupp. Tidskvalet slutade med en tionde bästa tid för svensken av de tretton som startade i huvudklassen. Husqvarna–föraren gjorde sedan sitt bästa heat för kvällen direkt, när han i första körde in som fin nia. Efter en tolfteplats i andra och och elfte i tredje, landade Thor som tolva för kvällen, på samma poäng som elvan.
Junior-klassen i VM vanns av hemmaföraren Dominik Olszowy, före Leon Hentschel och Milan Schmueser.

Fotnot: Läs mer om premiären, med kommentarer från såväl Bolt som Thor, i nästa nummer av tidningen.