Det blir inget nytt enduro–VM i Skövde redan nästa år, trots att tävlingen fanns med i kalendern som släpptes under oktober. VM–festen flyttas istället till 2023.
– Vi har inte tillgång till hotellet uppe vid Billingen nästa år och Skövde kommun ville att vi skulle avvakta till –23 för att kunna ge rätt ekonomiska förutsättningar, säger FMCK Skövdes Jesper Eriksson. 

Det portugiska företaget Prime Stadium har skrivit på ett 10-årskontrakt med FIM, som ny promotor av EnduroGP. Prime Stadium har redan i året skött logistiken av serien, efter att det internationella förbundets kontrakt med ABC Communications var över efter säsongen 2019. Att det blir portugiserna som tar över kommer därför inte som någon överraskning.

Prime Stadium har jobbat nära flera fabrikanter tidigare, man var involverade i Six Days 2019 och jobbar dessutom med bland annat tennis och andra motorsporter.

– Vi är stolta och glada att få jobba med FIM EnduroGP till och med 2031. FIM har gjort ett jättebra jobb under året, vi kommer göra vårt bästa för att ta enduron till nästa nivå och att alla ska fortsätta jobba tillsammans mot en fantastisk framtid för endurodisciplinen, sa Carla Alvarenga, Managing Director på Prime Stadium, i ett pressmeddelande.

Strax innan det att Prime Stadiums nya promotorskap blev officiellt kunde också VM–kalendern för 2022 presenteras. Och glädjande nog fanns FMCK Skövde med som en av sju arrangörer också i år. Några veckor senare meddelade dock FMCK Skövdes-stabens ansvarige Jesper Eriksson att VM-festen skulle flyttas till 2023. Klubben kommer istället att nästa sommar arrangera USM och varvloppet Billingen Enduro Challenge under den aktuella helgen.

VM–serien inleds den 6–8 maj, i spanska Lalin, och fortsätter helgen senare i Portugal, närmare bestämt Peso da Regua. Helgen innan Skövde skulle ha körts, 24–26 juni, kör man i italienska Carpineti och sista helgen i juli, 29–31, är det dags för klassisk enduromark i Slovakien, Gelnica. Veckan därefter går den sjätte och näst sista deltävlingen i Ungern, dock finns ännu ingen plats presenteras. VM–serien avslutas sedan i Tyskland och Zschopau, den 14–16 oktober.

Med tanke på den kalendern blir det med största sannolikhet ett tidigt Six Days också i år, någon gång under början av september. Samtliga VM–klasser kommer att köras i samtliga deltävlingar, med undantag för Dam–klassen som bara körs i Spanien, Portugal och Tyskland.

Det är också klart att det blir en säsong av SuperEnduro–VM under 2022. Serien inleds redan den 4 december med den första rundan på Atlas Arena i polska Lodz. En dryg månad senare, 8–9 januari, skulle det ha blivit en dubbeltävling i Tyskland, på Sachsen Arena i Riesa – men den är nu flyttad till den 19–20 mars på grund av fortsatta pandemirestriktioner.

Den 20 januari drar serien istället vidare till Pais Arena i israeliska Jerusalem, där dock bara Prestige-klassen kommer att avgöras. Innan det är dags för SuperEnduro–VM’s avslutning i Tyskland körs också en deltävling i Ungern, på papp Laszlo Arena i Budapest.

SuperEndurons EM–klass, där Magnus Thor fortfarande är regerande mästare efter sin titel 2020, körs under samtliga rundor utom i Israel. Och på tal om EM har det också presenterats en kalender för nästa år Enduro–EM. Serien inleds i Italien och Pietramontecorvino, den 19–20 mars, innan man kör andra rundan i ungerska Tamasi, 2–3 april. Serien gör sedan ett uppehåll till och med 13–14 augusti, när tredje rundan körs i Finland och Sipoo. Finalen avgörs sedan, liksom den i VM, i Tyskland, där Woltersdorf/Rüdersdorf/Grünheide står som arrangör.