Säsongen blev inte riktigt som man tänkt sig. Men det blev i alla fall en säsong. Den historiska första av den helt nya varvloppsserien, Swedish Cross Country Series (SCCS). Och de fyra mästarna heter Albin Elowson, Emilia Windahl, Lucas Bergström och Jonte Fornander. 

Efter succén med premiären, Falköping Big Bang, blev det en tuff sommar för den nya svenska varvloppsserien SCCS. Det började med att Stångebroslaget ställdes in och fortsatte med att Elit-starten i Billingen Enduro Challenge inte kunde köras på grund av allt för dammiga förhållanden. 

Seriens promotor Ola Thorell löste då på eget bevåg två helt nya tävlingar, som sent om side kastades in i serien – den första arrangerad av Mälardalens EK i Bergby, och den andra hos Botkyrka MK. Finalen som var planerad med Ränneslättsloppet var också den i farozonen, då arrangörsklubbarna hade svårt att lösa ett datum, men löstes till slut och kom att köras i Eksjö den 6 november.

Tyvärr gick vi där miste om titelstriden i Elit–klassen mellan Albin Elowson och Max Ahlin, då Ahlin tvingades stå över efter att ha kraschat på Gotland och slagit i huvudet. Elowson kunde därför med en tredjeplats i finaltävlingen enkelt säkra den första historiska titeln, i den första upplagan av det första varvloppsmästerskapet i Sverige. Ahlin fick nöja sig med en tredjeplats efter att Rikard Hansson med en seger i sista kunde ta sig förbi och landa som totaltvåa.

I Junior-klassen kom Lucas Bergström med en betryggande ledning och när han tog tredje segern för året vann han också serien i överlägsen stil. Lukas Largén landade som trea i finaltävlingen och tog därmed hand om andraplatsen, medan William Berg slutade trea efter att ha blivit fyra på hemmamark i Eksjö.

Emilia Windahl hade med en start i Ränneslättsloppet redan säkrat titeln i Dam–klassen, då varken tvåan Hanna Lagher eller trean Hanna Berzelius kom till start. Windahl tvingades bryta finaltävlingen efter krasch men fick alltså trots det kliva upp som totalsegrare. Lagher tog andraplatsen och segern för Matilda Huss i sista räckte för att bli totaltrea.

Avslutningsvis Senior-klassen, där vi hade tre förare till start i Eksjö med en teoretisk möjlighet att åka hem med titeln. Haninge MK’s Jonte Fornander hade med två segrar tidigare under året bäst utgångsläge och en tredjeplats räckte med marginal för att han skulle stå som Senior-mästare i SCCS. Han var nämligen före såväl David Holmqvist som Marcus Levin – duon som fick nöja sig med att bli tvåa respektive trea i serien.

Ola Thorell är fast besluten om att SCCS ska fortsätta nästa år och förhoppningsvis kan vi då, med pandemin bakom oss, få en mer normal säsong. Och en seriekalender som vi vet är spikad på förhand. Totalt 98 förare plockade under året poäng i SCCS, men få var de förare som körde samtliga fyra tävlingar.

Å andra sidan var detta ett premiärår. Pandemin påverkade och vissa barnsjukdomar fanns såklart. Dock är en svensk varvloppsserie något som utan tvekan dragit blickar till sig och som det snackats om. Såväl Rikard Hansson som Filip Bengtsson pratade efter finaltävlingen om att SCCS är något de vill satsa på nästa år. Från Hanssons sida verkade det mer eller mindre klart att det inte kommer bli någon fortsatt SM–satsning, utan full koncentration på varvlopp istället. Avslutningsvis bör också hyllas att en helt ny serie omgående börjar betala tilllbaka pengar till förarna i form av prispengar, totalt delades över 100 000 kronor ut under den första upplagan.