Efter fullpoängaren i premiären tappade Billy Bolt bara tre poäng när den andra rundan av FIM SuperEnduro World Championship avgjordes i Budapest. Bolt vann kvällen i överlägsen stil och drygade ut sin VM–ledning.
– Det var en jättetuff kväll, men jag är nöjd över att ha kommit härifrån med segern och att ha drygat ut min poängledning, sa Bolt. 

Papp Laszlo Sportarena i Budapest var skådeplats för årets första deltävling i SuperEnduro–VM, tillika säsongens andra efter den polska premiären i december. Och föraren att slå var förstås Husqvarna Factory Racings Billy Bolt, som tog maxpoäng i Lodz och satte enorm press på konkurrenterna.

Men ingen lyckades vara snabbare än britten varken på tidsträningen eller i SuperPole-heatet. Bolt kunde i det sistnämnda inkassera ytterligare tre VM–poäng, när han var sekunden snabbare än teamkompisen Colton Haaker, med landsmannen Jonny Walker som trea.

Han skulle dock komma att tappa poäng. Första finalen kunde nämligen vinnas av Taddy Blazusiak, GasGas Factory Racing, sju sekunder före Bolt och med Walker som trea.

– Första heatet gick riktigt bra. Jag satte mina linjer och gjorde inte särskilt många misstag, vilket var bra. Men jag drog på mig armpump och tvingades släppa Billy förbi mig efter ungefär halva heatet. Sedan gjorde han ett misstag, jag lyckades ta mig om igen och kunde vinna. Det kändes som att jag hade bra fart och kunde fightas med Billy, sa Blazusiak efteråt i ett pressmeddelande från GasGas.

Bolt fick dock revansch snabbt och vann den andra finalen, med Blazusiak som tvåa och Walker med en ny tredjeplats. Haaker tog bakom sin andra fjärdeplats, i startfältet som bara såg nio förare. Alldeles för dåligt för ett mästerskap med VM–status.

Och Bolt skulle komma att vinna också den tredje finalen. Blazusiak gick för det, men gick också omkull i starten och kunde bara bli fyra. Polacken fick därmed nöja sig med andraplatsen bakom Bolt, som drog ihop 60 poäng mot Blazusiaks 50. Walker, på nytt trea i sista finalen, blev trea totalt på 46 och Haaker, tvåa i sista, slutade poängen bakom på en fjärde plats.

– Banan var riktigt tight och med dåligt fäste var det lätt att dra på sig armpump, med misstag som följd. Tidsträningen och SuperPole gick bra, men i första finalen kämpade jag med att hitta flyt och fastnade ett par gånger. Andra finalen var mycket bättre och den tredje näst intill perfekt. Jag hittade ett bra tempo så fort jag kom upp i ledning och kunde vinna såväl finalen som kvällen, sa Bolt i ett pressmeddelande från Husqvarna.

Han drygade alltså därmed ut sin poängledning och är nu 35 poäng före tvåan Haaker. Blazusiak och Walker är trea och fyra, bara poängen bakom amerikanen. 

Foto: Future7Media