Den första veckan av årets Dakar-rally är nu till ända och tävlingens enda vilodag väntar i morgon. Dagens etapp såg Daniel Sanders ta sin tredje seger för veckan, men det är fortfarande teamkompisen Sam Sunderland som toppar sammandraget. Men det mesta av snacket idag handlade om att etappen bröts efter 100 kilometer. Något som inte uppskattades av alla. 

Efter att ha vunnit såväl etapp 1A som 1B tog Daniel Sanders idag veckans tredje dagsseger. Australiern vann etappen drygt två minuter före sin teamkompis Sam Sunderland, men Sanders var trots det inte helt nöjd vid målgång. För det blev en betydligt tidigare målgång än vad som först var tänkt.

På grund av fortsatt riklig nederbörd i området runt Saudiarabiens huvudstad Riyadh bröts nämligen etappen redan efter 100 kilometer, därmed blev dagen förkortad med hela 300 kilometer. Men var det så farligt egentligen? Nja, många tyckte som sagt inte det och Sanders hade gärna fortsatt.

– För mig fanns inga som helst problem med att fortsätta. Vi har kört flera tävlingar i samma förhållanden. Men de (andra förare) vände sig till tävlingsledningen, som valde att avbryta, sa Sanders efteråt enligt enduro21.com.

Anledningen till problemen var också att bilarna och lastbilarna kört samma sträcka under gårdagen, som mc-förarna och fyrhjulingarna gjorde idag. Det i kombination med regnet gjorde banan för tuff, menade man. I ett pressmeddelande från GasGas Factory Racing var Sanders också något mer återhållsam i sin kritik. Och lite mer nöjd med dagen, trots allt.

– Det gick jättebra och jag antar att det slutade ganska bra också, med en ny etappseger. Jag inledde starkt, precis som jag gjort hela veckan, men ganska snart stod det klart att banan var ganska trasig efter gårdagen. Då fick jag istället fokusera på att undvika misstagen och fällorna som fanns. Man samtidigt är jag fortfarande lite besviken att de avbröt dagen. Vi hade en lång dag framför oss och det fanns möjlighet att köra in tid. Men jag är som sagt nöjd med etappsegern och ser fram emot nästa vecka, sa Sanders.

I och med dagen tog sig Sanders förbi Yamahas Adrien Van Beveren i totalsammandraget, upp som trea. Kvar som etta är Sanders teamkompis Sam Sunderland, som var tvåa på dagens etapp och drygt två minuter efter.

– Inför dagens etapp fanns det ganska många som var oroade över dagens etapp, eftersom lastbilarna kört samma sträcka igår. Och det var ofattbart där ute. Det dök upp halvmeter höga murar av sten hela tiden, som bilarna borrat upp. Då börjar du söka dig utanför idealspåret, men då stämmer inte roadbooken riktigt. Enligt mig var det rätt beslut att avbryta. Jag är glad att ha nått halvvägs och fortfarande vara i ledning, sa Sunderland.

Trea för dagen blev Red Bull KTM’s Matthias Walkner, som är tvåa i sammandraget – dryga två minuter bakom Sunderland och tre före Sanders. Honda-duon Pablo Quintanilla och Ricky Brabec rundade av topp fem och Quintanilla är bästa Honda-förare som femma i sammandraget, men 17 minuter efter Sunderland.

Sexa totalt är Shercos Lorenzo Santolino och på sjunde plats hittar vi bästa privatförare, Slovakien Stefan Svitko. Fjolårsvinnaren Kevin Benavides är åtta i sammandraget, gårdagens etappsegrare Joan Barreda nia och som tia ser vi årets hittills bästa rookie – den blott 20-årige amerikanen Mason Klein.