Trots att det svenska herrlandslaget i enduro under fjolåret gjorde sitt bästa resultat sedan 2016, tvingas Calle Bjerkert nu lämna sitt uppdrag som förbundskapten. Bjerkert fick beskedet under gårdagen, men någon ersättare har ännu inte presenterats.

Svemos endurosektion och dess Elitgrupp meddelade igår att Calle Bjerkerts tid som förbundskapten var över. Det bara en knapp månad innan lagen till Six Days ska vara uttagna. Och dryga tre månader innan avresa till Frankrike. Enligt uppgifter till Race handlar det om att vissa av de svenska landslagsförarna inte varit nöjda med läger och träningsupplägg.

Bjerkert inledde sitt uppdrag under förra vintern och ledde herrlandslaget på Six Days i Italien förra året, med framgångsrika resultat. Junior Trophy-laget, med Max Ahlin, Oskar Ljungström och Albin Norrbin, tog en bronsmedalj bakom hemmanationen och Frankrike, medan Trophy-laget, med Micke Persson, Albin Elowson, Rikard Hansson och Anton Lundgren, levererade en fjärdeplats. Totalt sett var Six Days därmed Sveriges bästa sedan 2016, när juniorerna tog guld och seniorerna också då slutade på fjärde plats.

Calle Bjerkert var så sent som förra helgen på plats vid VM–premiären i Spanien, för att där hjälpa de svenska förarna och få mer klarhet i hur de svenska Six Days–lagen skulle komma att se ut. Men nu är alltså uppdraget plötsligt avslutat. 

Fotnot: Vi återkommer med ytterligare texter när vi pratat med de inblandade.