Vinterkölden har tagit ett famntag om hela Sverige.
”Tack för det” säger alla isracingvänner som därmed kan se fram emot att elitserien rullar igång på allvar.
På tisdag i nästa vecka (7 februari) blir det full fart på Gubbängens IP i Stockholm. Isen ligger tjock och blank på arenan. Regerande mästarna Hammarby hoppas på en riktig propagandakväll.

Hammarby
Hammarbys fjolårslag. Från vänster Fredrik Johansson, Antonin Klatovsky, Robert Henderson och lagledaren Rholand Jensen. På tisdag i nästa vecka har Hammarby hemmamatch på Gubbängens IP i Stockholm. Foto: PER GUSTAFSSON

Stockholmarna skulle från början kört den 10 januari. Men då var det inte särskilt gott om is. Däremot om plusgrader. I det läget vågade inte klubben göra som Målilla MK och satsa allt på ett kort – och i värsta fall stå där med en obrukbar bana. Fjolårets elitserieetta tog istället det säkra före det osäkra och valde ett senare datum.
Dagen som rödmärktes var tisdagen den 7 februari.
Nu är det mindre än en vecka dit och glädjande nog: det är strålande förutsättningar på Gubbängen och den här gången är det dessutom sant.
– Vi har hållit på och spolat upp is i tre veckor. Idag har vi 15 till 17 centimeter i kurvorna och 12 centimeter på rakorna. Det är jättefina förutsättningar. När jag tittar ut mot isen ser det verkligen underbart ut. Det är folk ute och åker långfärdsskridskor runt banan, berättar Hammarbys ordförande Tommy Cederlund och vidarebefodrar en beskrivning fullt i klass med dem radioprofilen Bertil Perrolf en gång målade upp.
Om nu någon händelsevis minns att det fanns något som hette ”Skivor till kaffet” innan Spotify dök upp.
Men på tisdag blir det förstås tal om betydligt högre farter.
Säsongens andra omgång i isracingens elitserie har alla förutsättningar att bli en tät historia. I premiären, i Strömsund, vann SMK Gävle på 38 poäng, hemmalaget Strömsunds MC var tvåa på 32, trean Hammarby hade 29 och ÖMK Rundbana blev fyra på 20. Det är fyra jämna lag. Förhoppningsvis kan matchen dra mycket publik. Arrangörsklubben har jobbat intensivt med marknadsföringen.
Det har dock skett via ett annat tillvägagångssätt än vad som normalt är brukligt.
– Vi har försökt att bygga upp isracingen genom att förmå företag att gå in och sponsra, men vi har upptäckt att det inte är någon framkomlig väg. Det går inte att sälja in reklam på cyklar och ställar på samma sätt som i speedway. Isracingen är en för udda produkt för att odla på det viset. Förutsättningarna är för svåra. Vi har istället valt att paketera sporten som ett event, att tillhandahålla våra gäster en kul och spännande upplevelse, förklarar Tommy Cederlund.
Rent praktiskt betyder det att man öst ut biljetter över Stockholm för att bredda intresset. Ett initiativ som blivit möjligt tack vare sponsring från sammanlagt 50 företag vilka betalar två kronor per åskådare. Inkomsten per biljett blir således väldigt blygsam, men i gengäld blir det desto fler besökare.
– Vi har tills idag fått ut 8 500 biljetter. Och det blir totalt 10 000 eftersom vi har biljetter kvar att dela ut när vi avhåller vår Hammarbydag på Johanneshov senare i veckan, konstaterar Bajenbasen ivrigt.
Den festliga inramningen förstärks med Jerry Williams-tema i högtalarna. Plus värmande lägereldar. Och så korv, hamburgare och till och med soppa. Resten av underhållningen faller på förarna att fixa till. Hammarbys lag är uttaget. Tyvärr tvingas man undvara nyblivne VM-finalisten Robert Henderson som åker i Krasnogorsk respektive Ufa de två kommande helgerna.
– Planen var att flyga hem Robert från Ryssland och att han skulle åka på Fredrik Johanssons cykel, men när SMK Gävle aviserade att man kör sin inställda match på onsdag, dagen efter vår, insåg vi att Robert skulle hamna i tidsnöd. Tar vi hem honom för att åka elitserien tisdag-onsdag ges han inte rätt förutsättningar inför finalen i Ufa som inleds som vanligt på fredagen med träning. Vi har istället valt att ta ut vår ryss Andrej Gavrilkin som inte gick vidare från det inhemska VM-kvalet, avslöjar Tommy.
Förutom unge friskusen Gavrilkin kommer Hammarby att köra med Per-Anders Lindström, Fredrik Johansson och Joakim Söderström.