För en månad sedan gick ABC Communciation ut med nyheten att Storbritanniens GP på Hawkstone Park inte längre var en del av VM–serien. Igår blev det klart att tävlingen istället tar plats i WESS. Och samtidigt hade VM hittat en ny arrangör för ett varvlopp i Frankrike. Under samma helg. Fighten fortsätter. 

VM-tävlingen på Hawkstone Park under förra året var uppskattad av såväl förare som publik. Precis som vanligt avgjordes deltävlingen under såväl lördag som söndag men skillnaden här var att man körde lördagen som en sprinttävling – fler specialprov utan transportsträckor, och söndagen som ett varvlopp – tre timmar med gemensam start.

När kalendern presenterades för 2018 var tävlingen också tillbaka i serien, helgen den 22–23 september. Men för en månad drog sig arrangören Fast Eddy, med tidigare världsmästaren Paul Edmondson i spetsen, helt plötsligt ur VM. Anledningen var att man trodde sig kunna hitta fler startande förare om man inte körde tävlingen som ett EnduroGP.

– Vi vill ha fler startande förare i fler klasser och kvalitén på tävlingen kommer därmed bli bättre för alla, under hela helgen, sa Edmondson.

Att tävlingen ändå skulle köras var alltså redan klart, men i går kom också beskedet att den tar plats i nya World Enduro Super Series (WESS). Hawkstone Park Cross–Country blir därmed årets sjätte runda i den österrikiska organisationens nya VM–utmanare.

– Det är ett fantastiskt tillskott för serien. Paul har en klar vision om tävlingen, vilken överensstämmer väl med den WESS har, nämligen att enduro är för alla – proffs och amatörer, tillsammans, sa Winfried Kerschhaggl, WESS Series Manager, i ett pressmeddelande.

Men helgen den 22–23 september blir inte enbart en helg för WESS–serien. Tre timmar innan pressmeddelandet om att Hawkstone Park tar plats i WESS kom ett pressmeddelande från ABC Communications och FIM som förkunnade att det blir varvlopp också i VM. Under samma helg. Fast i Frankrike.

– Efter att Hawkstone Park helt utan förvarning drog sig ur började vi direkt att kika på alternativ. Det är en stor utmaning att lyckas med ett arrangemang i EnduroGP på bara fyra månader och det var också därför vi ville behålla det ursprungliga formatet. Det betyder i alla fall betydligt mindre jobb i fråga om tillstånd och logistik, sa Bastien Blanchard på ABC Communications.

Så nu blir det alltså sprintenduro för VM–förarna på lördagen och sedan varvlopp på söndagen. Ett varvlopp som förresten ändå skulle köras. Arrangören Moto Club Mazanais tävling Endurance of Méthamis över 2,5 timmar, som brukar locka runt 300 startande, var planerad till samma helg. 

Uppdaterad VM–kalender:

4. Tallin, Estland – 1–3 juni
5. Trentino, Italien – 29–30 juni
6. Edolo, Italien – 1–2 september
7. Methamis, Frankrike – 22–23 september
8. Rüdersdorf, Tyskland – 12-14 oktober

Uppdaterad WESS–kalender:

2. Erzbergrodeo, Österrike – 3 juni
3. Trèfle Lozérien, Frankrike – 8–10 juni
4. Red Bull Romaniacs, Rumänien – 24-28 juli
5. Red Bull 111 Megawatt, Polen – 8-9 september
6. Hawkstone Park Cross-Country, England – 22-23 september
7. Gotland Grand National, Sverige – 26-27 oktober
8. Red Bull Knock Out, Nederländerna – 10 november