Det var laddat för endurofest i grusgropen utanför Töreboda. För andra helgen i följd hade Vintercupen Östra Skaraborg nämligen lockat över 500 förare till start. Men lördagen fick ett svart slut. Under dagens andra start inträffade flera av varandra oberoende olyckor. Den mest allvarliga med dödlig utgång. 

Race Magazine var under dagen på plats i Töreboda för vinterns andra deltävling i Vintercupen Östra Skaraborg. Men det som började som en endurofest, där över 500 personer för andra helgen i följd var samlade för att köra Vintercupen, slutade i tragik.

Efter morgonens inledande start, med ungdomsklasserna och den äldsta motionsklassen, drog den stora motionsstarten igång klockan 11. Runt en timme senare inträffade tre, av varandra oberoende, olyckor.

Vittnesuppgifter till den ena säger att föraren tappade kontroll över sin motorcykel i låg fart, men föll illa och slog bakhuvudet och nacken mot ett träd och blev liggande. Han var vid medvetande men klagade över smärtor i ryggen och fördes senare med ambulans till sjukhuset i Skövde.

– Det var av säkerhetsskäl. Han hade full känsel i kroppen, men i och med att ambulansen var på plats tog vi det säkra före det osäkra, säger tävlingsledare Jan–Olof Wallskog.
– Vad gäller sättet han gick omkull på så skulle jag mer kalla det en omkullåkning än en krasch. Han vinglade liksom till och tappade balansen från det jag hört.

Händelseförloppet vid den andra olyckan är mer oklart, men klart är i alla fall att det handlar om ett hjärtstopp i samband med ett sjukdomsförlopp. Ingen krasch alltså. Tidningen såg själv när föraren fördes ner från banan till depån, och hur hjärträddning pågick. Han fördes senare med ambulans till sjukhuset i Skövde men hans liv gick inte att rädda.

Exakt vad som orsakade sjukdomsförloppet vet man inte i dagsläget, men ingenting tyder alltså på att han kraschat. Enligt tävlingsledare Wallskog ska han ha svängt av, sedan själv klivit av sin cykel och därefter fallit ihop.

Det som gjorde situationen problematisk var att det inträffade ytterligare två andra incidenter nästan exakt samtidigt, dels föraren som slagit i ryggen och sedan ytterligare en, vilket gjorde att sjukvårdspersonal var på väg till en annan skadad förare. Första funktionär på plats började dock omgående med hjärträddning, berättar Wallskog. Något som alltså tyvärr inte hjälpte.

– Det är oerhört tragiskt. Vi har efter tävlingen samlat hela funktionärstyrkan och den avlidne förarens klubbkompisar för samtal. Svemo är inkopplat och har upprättat en krisgrupp. Våra tankar går förstås till den avlidnes anhöriga, säger Wallskog som är märkbart tagen av situationen.
– Sjukdomsförlopp som detta är ju i princip omöjliga att skydda sig emot. Det kan hända i vilken sport som helst, när som helst. Sedan är det klart att man kontinuerligt måste se över säkerheten. Säkerheten måste alltid komma först. Just nu känns det bara väldigt tungt.

Föraren ska ha varit i 45–årsåldern och hans anhöriga är underrättade.

Efter de båda olyckorna bestämde tävlingsledningen, med tävlingsledare Wallskog i spetsen, att det tredje och sista heatet, där vi väntade på bland andra elitförarna, skulle ställas in.