Efter åttondeplatsen i premiären vågade vi hoppas på att Andreas Linusson skulle närma sig de stora där framme än mer. Men det blev ett steg tillbaka. Efter tre struliga finalheat slutade Linusson tia, när den andra omgången av årets SuperEnduro–VM kördes i tyska Riesa.

Tia i första heatet, tia i det andra och nia i det tredje var inte alls vad Andreas Linusson hoppats på efter att han ännu en gång lyckades vinna kvalet och dessutom ta en plats i Super Pole–heatet. Men trots placeringarna, och trots att vi hört att Andreas var gruvligt besviken efteråt, kan vi ändå se endel ljuspunkter med blågula ögon från den andra deltävlingen av årets SuperEnduro–VM.

I det första heatet körde han upp sig till femma, och visade över större delen av heatet att han hade farten att vara med där, innan det strulade till sig med ett par varv kvar och han föll tillbaka.

Och såväl i andra som tredje finalheatet visade svensken att han kan vara bra med i starterna. I den andra tog han sig tidigt fram som fyra från bakre led, innan han strulade till det på egen hand och återigen föll bakåt. Och i den tredje var han trea in i första böj när Taddy Blazusiak och Colton Haaker körde ihop framför, utan möjlighet för Linusson att väja.

 

För andra tävlingen i rad den här säsongen fick vi se amerikanen Cody Webb vinna med en ynka poäng före Jonny Walker, Storbritannien. Foto: KTM Images
För andra tävlingen i rad den här säsongen fick vi se amerikanen Cody Webb vinna med en ynka poäng före Jonny Walker, Storbritannien. Foto: KTM Images

 

Nu blev det en total tiondeplats för Linusson i Prestige, vilket betyder att han hittas som nia i sammandraget. Därmed står det också klart att han får den ekonomiska hjälp han behöver från VM–promotorn för att kunna ta sig till racen i Brasilien och Argentina. I och med att tävlingen som var tänkt att köras i Italien om två veckor ställts in blir också Sydamerika–tävlingarna, 20:e och 27:e februari, seriens närmaste anhalter. Mer eller mindre klart är också att en tävlingen kommer att läggas till i kalendern, efter den tilltänkta finalen i Tjeckien den 12 mars. Troligen körs sista rundan istället i Spanien, i början av april.

Ytterligare två svenskar fanns på plats i tyska Riesa. John Nyström och Martin Larsson försvann båda i Sista Chansen–heatet, men Larsson var närmast utanför och stod som första reserv i finalerna. När Paul Bolton inte kom till start i sista heatet fick Larsson också chansen, och kunde där plocka två poäng.

Cody Webb leder fortfarande sammandraget efter att ha tagit sin andra raka totalseger. Men precis som i Polen, i premiären, blev det bara med en poäng före Jonny Walker. Colton Haaker blev totaltrea, Taddy Blazusiak fyra och Alfredo Gomez femma efter en heatseger.

 

Taddy Blazusiak har inte fått den start på mästerskapet han velat och har redan tappat över 20 poäng på Webb och Walker.
Taddy Blazusiak har inte fått den start på mästerskapet han velat och har redan tappat över 20 poäng på Webb och Walker.

Här kan ni se ett sammandrag från tävlingen i Tyskland: