Knappt hade Cody Webb hunnit fira klart sitt guld innan beskedet kom – VM–finalen i SuperEnduro måste köras om. Organisationen bakom tävlingen, som spenderade hela gårdagskvällen och natten med att plocka ner allt, tvingas nu bygga upp allting igen. Och redan ikväll är det dags för repris.

Ja, rykten började gå redan under gårdagskvällen om att det var något som inte stod rätt till i Sparbanken Lidköping Arena. De två stora stenpartierna vållade förarna stora problem och flera stycken sa efteråt att det var något som inte var som det skulle.

När FIM (det internationella motorcykelförbundet) efteråt tittade närmade på stenarna så visade det sig att farhågorna tyvärr stämde.

– Stenarna kommer från Norge. Och norska stenar får inte användas på FIM–sanktionerade tävlingar. Det enligt direktiv från EU. Det är stenhårt, kommenterar Patricia Eneroth som sitter med i FIM’s endurokommision och dessutom var tävlingsledare för racet.

Därmed måste stenarna bytas ut och ersättas med nya, innan man ikväll alltså kommer att köra om årets final i SuperEnduro–VM.

– Man ska redan ha hittat ett antal stenar på botten av Vänern som nu är på väg till Arenan. De kommer bli super, säger Eneroth.

Taddy Blazusiak får alltså en ny chans att knipa guldet från Cody Webb. Men svenske Magnus Thor väljer efter gårdagens SuperEnduro–comeback att den här gången stanna hemma.

– Alltså, jag måste säga att jag gillade de norska stenarna. Kan man inte köra med norska stenar så får det vara. Så känner jag. Ikväll blir det nya Beck-filmen istället och nån öl, hälsar Thor.

 

Efteråt kontrollerade FIM också däcken, som Magnus Thor här tar sig över. Gummiblandningen var, till skillnad från stenarna, dock helt enligt regelverket.