Det svänger om det svenska juniorlaget i alla fall. En fin inledningsdag följdes upp av en tyngre andra och en strålande tredje. I dag kom så veckans jobbigaste incident när Oliver Nelson kraschade på det första provet och tvingades bryta. Trots det lever den svenska drömmen om medalj när man inför de två avslutande dagarna parkerar på bronsplats.

Det började ju så bra på det första provet när den fjärde dagen av Six Days inleddes i San Juan, Argentina. Oliver Nelson satte den tolfte snabbaste tiden och både Lars Löfgren och Jesper Börjesson snabba tider där bakom. Sverige körde ifrån USA med hela 38 sekunder direkt. Men allt var inte så bra som det såg ut hemma framför datorn.

Nelson hade nämligen i samband med att han korsade mållinjen kraschat hårt, slagit i huvudet och axeln, förlorat medvetandet och blivit liggande. Ambulansen var snabbt på plats och Oliver vaknade, men någon mer körning var det inte tal om. På sjukhuset konstaterades hjärnskakning och en flisa i axelkulan som släppt, och troligen behöver Oliver opereras när han kommer hem till Sverige.

– Otäck krasch. Hoppade långt in i mål, landade hårt i sanden, det tog tvärtstopp och han slog runt. Hade först inget minne men efter omständigheterna är han ok nu, hälsade landslagscoach Daniel Persson.

 

Igår gick han ut med Mike Brown. Idag tillsammans med Matthew Phillips. Men tyvärr blev det bara ett prov för Oliver Nelson, som tvingades bryta efter en krasch. Foto: Svemo
Igår gick han ut med Mike Brown. Idag tillsammans med Matthew Phillips. Men tyvärr blev det bara ett prov för Oliver Nelson, som tvingades bryta efter en krasch. Foto: Svemo

 

Med Oliver borta försvann också Sveriges just nu absolut starkaste kort. Trots att många världsförare saknas i Argentina så känns det verkligen som att Askersundskillen på riktigt slagit igenom där nere och det är bara hoppas att han kan få något lukrativt kontrakt att köra JVM till nästa år. Han har definitivt visat att han förtjänar det.

Sverige bra med ändå
Men trots den bittra starten på dagen visade de övriga svenska förarna inte upp några hängande huvud. Tvärtom. Lars Löfgren tog ansvar, körde in som totalt sextonde man på prov två och var ännu bättre med som trettonde på nästa. Trea och tvåa av juniorerna. Också Jesper Börjesson satte snabba tider på dem, innan båda svenskarna tappade något igen på det fjärde och femte provet.

Kevin Olsen hade det tungt i sanden men sett till klassen, E1, har ändå kört upp sig betydligt under veckan. Fjorton de båda första dagarna, nia i går och en sjundeplats i dag vittnar om det.

 

Jesper Börjesson och Lars Löfgren var båda stundtals riktigt bra med i juniorklassen. Till slut blev det en fjärdeplats för Löfgren och en sjätte för Börjesson.
Jesper Börjesson och Lars Löfgren var båda stundtals riktigt bra med i juniorklassen. Till slut blev det en fjärdeplats för Löfgren och en sjätte för Börjesson. Foto: Svemo

 

– Det var lite rörigt vid första crossprovet när Oliver kraschade. När de andra grabbarna kom undrade de förstås varför Olivers hoj stod där och varför alla sprang runt. Men efter att de väl fick veta vad som hänt har alla kunnat koncentrera sig. Och laget har kämpat på, sa Persson.

– Alla har gjort en mycket bra insats i dag. Det syns på grabbarna att det gått fyra dagar. Lite lätt slitna, men nu är vi nära mål och då går det lättare. Jag gör det bästa för att hålla ångan uppe på dem, fortsatte han.

Frankrike är för närvarande en minut och sju sekunder före Sverige och fransmännen har dessutom alla sina förare kvar i tävlingen. Därtill har man juniorklassens suverän i Loic Larrieu, som också är totalsjua individuellt.

Bakom Sverige finns Australien på fjärde plats, tre minuter bakom.

– I morgon är en ny dag med nya möjligheter. Och, framförallt, Oliver mår bra efter omständigheterna, slog Persson fast och fortsatte:
– Vi tar varje dag för sig och gör det bästa vi kan. Vårt mål är att ta medalj och vilken valör det blir får vi se efter crossheatet på lördag. Six Days är inte klart förrän alla är i mål på lördag. Vi är ett härligt gäng och kämpar tillsammans.

 

Loic Larrieu är bästa junior efter fyra dagar och sjua totalt. Hans Frankrike är just nu dryga minuten före Sverige. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media
Loic Larrieu är bästa junior efter fyra dagar och sjua totalt. Hans Frankrike är just nu dryga minuten före Sverige. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media

 

USA knappade in
I World Trophy var USA idag snabbast och tog samtidigt in dryga tre minuter på Frankrike. Men avståndet upp är fortfarande över tolv minuter för amerikanen, som antagligen måste hoppas på en hel del strul för fransmännen under morgondagen för att chansen till guld ska finnas kvar på lördag. Och chansen att för första gången lyckas ta Six Days–bucklan utanför Europa.

I kampen om bronset tog Tyskland in rejält på Spanien när Jonathan Barragan fick tidsprick på över tjugo minuter. Tyskarna är nu bara dryga fem minuter bakom och har alla sex förare med i tävlingen.

– Vi är bara fem kvar men vi är fortfarande med i racet. Nu lämnar vi sanden och går på hårdare banor, det kommer gynna oss, sa spanjorernas Ivan Cervantes till organisatörens hemsida efteråt och fortsatte:
– Mina resultat är bra men det är en lagtävling. Jag hade egentligen velat trycka på lite mer idag för att komma högre individuellt men jag vet att jag hade riskerat mer problem med cykeln då, eller att krascha. Och det hade varit förödande för laget.

 

Efter tre dagssegrar för Pela Renet lyckades australiern Toby Price vara snabbast på torsdagen. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media
Efter tre dagssegrar för Pela Renet lyckades australiern Toby Price vara snabbast på torsdagen. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media

Några som kan koncentrera sig på den individuella tävlingen är australierna, och det visade dem idag. För första gången den här veckan fick Pela Renet nämligen se sig slagen när Toby Price var totalsnabbast. Price är också den som närmast jagar fransmannen i totalen.

– Det var en bra dag, men banan var tuff. Betydligt tuffare än igår. Vi som är kvar kommer försöka göra så bra individuella resultat som möjligt och ta laget till en så bra placering som möjligt, sa Price efteråt.

Landsmannen Matthew Phillips tappade däremot i kampen om tredjeplatsen till amerikanen Kaliub Russell. Den tredje kvarvarande australiern, Josh Strang, var totalfemma idag och har också den placeringen i sammandraget.