Då var resultaten för den första dagen av årets International Six Days Enduro äntligen klara. Vi kan konstatera att det svenska juniorlaget leder sin klass, att Trophy–laget är på en imponerande sjätteplats och att damerna, med två av tre debutanter i laget, är igenom den första dagen. 

Ja, det svenska damlaget består alltså till två tredjedelar av debutanter. Såväl Hanna Berzelius som Amanda Elvin gör sina första Six Days, och att båda tjejerna tog sig igenom den första dagen utan tidsprick är klart imponerande.

Berzelius hade strul på dagens första enduroprov och tappade mycket tid där, men körde annars fint. Hennes tid var dock, på grund av missen på enduroprovet, den som under första dagen fick räknas bort.

 

Hanna Berzelius hade strul på första enduroprovet men åkte annars bra.
Hanna Berzelius hade strul på första enduroprovet men åkte annars bra.

 

Amanda Elvin körde i mål som elfte bästa tjej, medan Emelie Karlsson var bäst av svenskorna som sexa. Snabbast idag, precis som under hela vecka förra året, australiensiskan Tayla Jones. Tvåa tyskan Maria Franke och först som trea hittar vi hemmaföraren Laia Sanz, som Six Days–debuterar.

Räknar man samman tiderna leder som väntat Australien, trots att det var en strulig dag för laget som fick se Jessica Gardiner tvingas bryta. Spanien är tvåa, med Tyskland på tredje plats. Svenskorna är femma och har knappa två minuter upp till medaljplats.

 

Amanda Elvin slutade som elva idag.
Amanda Elvin slutade som elva idag.

 

Resultaten i såväl World Trophy som Junior Trophy finns också publicerade nu. Och precis som vi skrev tidigare ikväll är Sveriges juniorlag i ledning i sin klass. Micke Persson, Jesper Börjesson och dagens snabbaste svensk, Albin Elowson, har 23 sekunder ner till tvåan Italien som i sin tur bara har två tiondelar till Spanien. USA följer som fyra och Finland är femma.

I World Trophy har USA skaffat sig en ledning på 26 sekunder i jakten på sin första Six Days–titel någonsin. Man leder närmast före Italien, som därefter har halvminuten ner till trean Storbritannien. Därefter följer Spanien, Portugal och Tjeckien, och sedan Sverige på en fin sjundeplats.

Australien och Österrike har redan tappat varsin förare, vilket betyder att de inte kommer vara med i fighten om medaljer.

 

Taylor Robert och hans USA leder World Trophy.
Taylor Robert och hans USA leder World Trophy.