På lördag är det dags. I skogarna runt Knivsta avgörs årets Novemberkåsa. Tidigt i år, och ryktesvis för att man skulle göra allt för att undvika dubbdäck. Men när graderna nu faller är just dubben den stora frågan. Tävlingsledningen försöker i ett pressmeddelande reda ut vad som gäller.

Det råder en viss ovisshet hur vädret kommer att bli före och under tävlingen när den 92:a Novemberkåsan arrangeras den 5-6 november i trakterna av Knivsta, med SMK Uppsala som arrangör.

Enligt de senaste prognoserna från SMHI ser det ut att komma närmare 30 mm regn och snöblandat regn fram till torsdag morgon. Sedan faller temperaturen och det kan bli närmare minus 10 grader under fredagen.

Under lördagen, när Kåsan startar klockan 9.01 på förmiddagen, ser det i nuläget ut att bli någon plusgrad och först snö, som följs av regn, totalt närmare 15 mm fram till söndag morgon. Alltså ett rejält ”Kåsaväder”.

Det har ju hittills varit mycket torrt i markerna där tävlingens specialsträckor är förlagda, men nu ser det alltså ut som det trots allt kan bli både blött och kallt. Detta medför risk för isgata på både hårdare avsnitt av specialsträckorna och på transportsträckorna.

– Vi kommer senast 24 timmar före första start att meddela om det blir tillåtet med dubbdäck under tävlingen, men så snart vi får ett säkrare grepp om hur vädret kommer att bli, ska vi försöka meddela vad som gäller, säger ”kåsageneralen” Christer Eriksson, som i år ”kör” sin femte Novemberkåsa som tävlingsledare.
– Helst vill man ju undvika dubbdäck, om det är möjligt, då det medför både högre kostnader för de tävlande och mer slitage på markerna, men man måste ändå tänka på att sätta säkerheten främst, fortsätter Christer.

Totalt är det 212 förare anmälda till tävlingen, men med ett antal återbud kanske det blir omkring 200 till start.