I helgen är det återigen dags för FMCK Skövdes klassiska 12-timmars. 79 lag och 19 Dakarförare är anmälda och kommer fylla skogarna kring Klagstorps gård med febril aktivitet hela natten. I mixklassen gör Jakob Mörhed comeback efter sitt nyckelbensbrott, när han förstärker Team Honda Pro Oils lag.

Jakob Mörhed finns med i Team Honda Pro Oils lag på 12-timmars i helgen.
Jakob Mörhed finns med i Team Honda Pro Oils lag på 12-timmars i helgen.

Tibro MK ställer i årets 12-timmars upp med ett klubblag bestående av Erik Anderberg samt tre sjundedelar av förra årets vinnarlag – Anders Eriksson, Anton Sandstedt och Fredrik Georgsson. Och får väl trots att det blir betydligt fler varv per förare i år ändå betecknas som favoriter i tävlingen.

Men de kommer säkert utmanas av fjolårstvåorna i Götene MK 1, treorna i hemmaklubben FMCK Skövde och Falköpings MK Junior, som vann juniorklassen förra året.

I mixklassen kommer bland andra Team Honda Pro Oil till start, förstärkta för tävlingen med Jakob Mörhed som gör comeback efter sitt nyckelbensbrott. Mörhed tvingades till ofrivillig vila efter att ha kraschat på träning inför SM och skadat nyckelbenet så illa att en operation krävdes.

Men nu är han redo att sätta sig på cykeln och tävla igen, även om inte tanken från början var att göra comeback i just 12-timmars.

– Nej, det var Stefan (Vahlin, som tillsammans med Magnus Waltersson styr Team Honda Pro Oil, red. anm.) som tjatade på mig. Han kan det där med att tjata, skrattade Mörhed när Race nådde honom på telefon.

– Men det ska bli kul att få köra igen. Jag har ju tappat nästan tre månader nu och rehabiliteringen har väl inte gått helt problemfritt. Men nu är nyckelbenet läkt i alla fall och det känns som jag har full styrka i armen så jag känner mig redo, fortsatte han.

Hondaföraren får ta 12-timmars som en genomkörare inför VM-racen i Spanien och Portugal som varit det stora målet att vara tillbaka till under rehabträningen. Men något läger inför tävlingarna, som Anders Eriksson nu håller i södra Spanien, blev det alltså inte för Vaggerydssonen.

– Vi bestämde gemensamt att det inte var värt att dra ner själv med bussen i och med att jag får cyklarna nerkörda till racen sen. Då är det bättre att köra på här hemma med träningen och flyga ner till starten sen. Det känns som rätt beslut.

Kommer du köra på för fullt i Skövdeskogarna då?

– Man tänker ju att man ska det lite lugnt men sen när man väl drar iväg så vet man ju hur det brukar bli. Även om det inte är en så allvarlig tävling så är en tävling alltid en tävling. Och det känns som sagt bra att få en genomkörare inför VM.