Mikael Persson, Yamaha Racing Scandinavia Johansson MPE, är världsmästare i enduro. Efter en sekundfight med spanjoren Josep Garcia under den andra dagen av finalen i Requista kunde Persson till slut koras till mästare i Youth Cup 125cc. Guldet är Sveriges första i Enduro-VM sedan 2007, och Yamahas första sedan 2008.

Ja, det blev en guldstrid som pågick ända till VM-säsongens allra sista specialprov. Då hade Persson, efter att ha skaffat en lucka på det första varvet men tvingats se Garcia knapra in på det andra, återigen ”drygat ut” och var knappa tio sekunder före.

Garcia vann provet men tiden var inte tillräckligt snabb för att ta sig om och glädjen i det svenska Yamaha-teamet visste inga gränser.

– Helt sjukt. Hur det känns? Jag vet inte. Jag kan nog inte fatta det, sa en lycklig och rörd Micke efteråt.

Efter två skadefyllda år med bara sporadiskt tävlande fixade Persson till slut en hel VM-säsong. Och när han väl gjorde det blev det också guld.

Sveriges första sedan Joakim Ljunggren vann Junior-klassen för andra gången 2007. Och dessutom Yamahas första sedan Johnny Aubert slog igenom på enduroscenen med VM-guld 2008.

Spanjoren Josep Garcia, Husqvarna, har bjudit på hårt motstånd hela säsongen men när det skulle avgöras var det svensken som såg till att ha sekunderna på sin sida.

 

Persson kommer stanna med Yamaha nästa år, vilket team och klass det blir i VM är dock inte klart.
Persson kommer stanna med Yamaha nästa år, vilket team och klass det blir i VM är dock inte klart.

Fotnot: Mycket mer om tävlingen och Perssons guld läser ni i nummer 16 av Race Magazine, som når prenumeranter i nästa vecka.