Ryktena har florerat under lång tid, men nu är det äntligen officiellt. Micke Persson har skrivit på för Husqvarna Factory Racing och kommer köra en TE 300i i VM’s Enduro3-klass under 2022.
– Att som svensk få köra för ett officiellt Husqvarna-team är en stor ära, säger Persson i ett pressmeddelande. 

Pressmeddelandet att Micke Persson skrivit på för Husqvarna Factory Racing läckte ut under dagen, på såväl spanska som engelska mc–sajter. Och under kvällen kom det så officiellt från Husqvarna Motorcycles. Fabriken är tillbaka i EnduroGP och man är det med en svensk.

– Vi är väldigt glada att knyta Mikael till teamet. Han har imponerat såväl i EnduroGP som självklart på ISDE, där han också var extremt snabb. Att Mikael som skandinav nu kör för Husqvarna Motorcycles är också väldigt speciellt, med tanke på märkets rika historia i Sverige. Det är ett nöje att jobba med honom och han är riktigt snabb på hojen, men har också mycket teknisk kunskap. Jag tror att han kommer utvecklas mycket under den kommande säsongen, säger Husqvarna Factory Racings team manager Andi Hölzl i pressmeddelandet.

Micke körde hem 125–titeln i VM–serien 2015 och belönades för det med ett fabrikskontrakt av Yamaha till den kommande säsongen. Men att gå direkt från ungdomsklass till senior var kanske ett för stort steg, samtidigt som han inte trivdes i teamet, och till 2017 tog han ett steg tillbaka för att köra JVM. Efter diverse strul blev det dock inga framgångar där heller. Han gjorde sedan ytterligare en JVM–satsning 2018, men kraschade redan i premiären och lämnade då VM–cirkusen.

Efter att ha trappat ner på den internationella satsningen var Persson tillbaka i EnduroGP på hemmaplan i Skövde i somras och tog där poäng båda dagarna i totalen. På Six Days någon månad senare kunde han sedan ta sig tillbaka in i världseliten, när han slutade som totaltrea individuellt.

För det har han alltså nu belönats med ett fabrikskontrakt i VM.

– Jag är väldigt, väldigt glad för den här möjligheten att återvända till EnduroGP, och särskilt med Husqvarna. Att som svensk få köra för ett officiellt Husqvarna-team är en stor ära. Det är material jag känner bra och människor som jag har känt under många år, jag längtar verkligen efter att få tävla igen. Det återstår fortfarande några månader innan VM drar igång, men träningen och förberedelserna har gått bra. Jag åkte ner till Italien tidigt i år för att lära känna den nya hojen, sedan dess har jag bara kört motorcykel och tränat på, berättar Mikael i pressmeddelandet.

– Jag har lagt många timmar på hojen nu, för att hitta tillbaka på 2-taktaren och hitta tillbaka till att köra motorcykel på heltid. Allt har gått väldigt bra och jag njuter av det. Jag är 100 procent fokuserad på att göra så bra resultat som möjligt och vet att jag har mycket erfarenhet, men jag har samtidigt ingen galen press på mig själv. Både teamet och jag vet vad vi siktar mot och jag kommer göra allt jag kan för att fightas längst upp i min klass, avslutar han.

Fotnot: En längre intervju med Persson kommer i nästa nummer av Race Magazine, samt på hemsidan under nästa vecka.