Den första dagen av maratonetappen på Afriquia Merzouga Rally blev en prövning som såg flera toppförare försvinna. Men för Calle Bjerkert blev det istället veckans hittills bästa dag. Bjerkert körde in som 15:e och är nu uppe som 22:a i sammandraget. 

Två specialsträckor över totalt 230 kilometer bjöds det på när den tredje etappen av Merzouga Rally avgjordes i Marocko, idag. Det var också den första av två maratonetapper, mellan vilka förarna tvingas stanna kvar ute i öknen och sova i tält, utan chans att skruva på sina motorcyklar med hjälp av sina mekaniker. Av bilder vi sett från campingplatsen är det också rejält blåsigt. 

Dagens tuffa etapp såg ett par av toppförarna försvinna – där ibland gårdagens etappsegrare Michael Metge, Sherco, som tappade över tolv timmar efter bland annat sex timmars tidstillägg. Slovaken Stefan Svitko, KTM, försvann också när han inte lyckades ta sig runt. 

Totalledaren Adrien Van Beveren, Yamaha, drygade ut sitt försprång och han vann etappen. Fransmannen var dryga två minuter före portugisen Joaquim Rodrigues, Hero, och ytterligare knappa en före spanjoren Oriol Mena, också han Hero.

Van Beveren har nu en ledning på 16 minuter och också i sammandraget ser vi Rodrigues och Mena som tvåa och trea.

För Calle Bjerkert var dagens etapp den hittills bästa, i det som är 44–åringens debut på den riktiga rallyhojen. Bjerkert körde in på en 15:e plats, bara 23 minuter efter segraren Van Beveren, och klättrade samtidigt till en 22:a plats i sammandraget.

Bättre och bättre går det också för de tidigare VM-förarna i enduro, Jamie McCanney och Jaume Betriu, som båda gör rallydebut i Merzouga. McCanney, Yamaha, körde in som åtta och Betriu blev trettonde. I sammandraget är spanjoren bäst på en tolfte plats, medan britten ligger fjortonde.

Fotnot: Vi har sökt Bjerkert för en kommentar, men det verkar som att mobiltäckningen i öknen är sådär… 

Förarna ska inte bara kunna köra motorcykel. De ska kunna resa tält också. Foto: Aurelien Vialatte/ASO