Calle Bjerkert körde i mål som 34:a på dagens andra etapp av Afriquia Merzouga Rally. Därmed är han på en 27:e plats i sammandraget. I toppen behåller fransmannen Adrien Van Beveren sin ledning, trots en tredjeplats idag. I morgon väntar maratonetapp, då förarna kommer bli kvar ute i öknen efter avslutad körning. 

När gårdagens resultat blivit officiella kunde vi konstatera att Calle Bjerkert efter en 28:e plats låg 27:a totalt, med söndagens resultat från prologen inräknat. När ytterligare en etapp nu är avklarad är svensken kvar på samma placering – en 27:e. Det trots att han var ett par placeringar längre ner idag – det slutade med en 34:e plats för Bjerkert.

– Det har varit en kanondag med höga sanddyner bitvis – riktig sandsurfing och fint flow, hälsar Bjerkert från den afrikanska öknen.

I de resultat vi kikar på räknas dock motorcykelförarna ihop med de som styr en quad. Bjerkert hade en total sträcktid på 5:11:29 och var därmed knappa en och en halv timme bakom segraren.

– Jag gjorde tyvärr två stora navigationsmissar, som kostade mig mycket tid, men jag hittade alla waypoints till slut. Det bestämde jag mig bara för. Känslan är kanon och körningen går fint. Navigationen är det jag måste förbättra, men övning ger färdighet, säger Bjerkert och fortsätter:
– Det är en hel del missar i roadbooken, inte alltid någon logisk lösning och det är en hel del upprörda röster angående det. Men känslan är fin.

Michael Metge vann dagens etapp. Foto: AURELIEN VIALATTE / ASO


I topp såg vi, precis som på prologen, Shercos fransman Michael Metge, som var dryga minuten före den tidigare VM–föraren i enduro, spanjoren Oriol Mena. Yamahas Adrien Van Beveren, Frankrike, slutade trea och behåller fortfarande totalledningen, där han är dryga sju minuter före Metge som följer närmast bakom. Heros portugis Joaquim Rodrigues är trea, med italienska Husqvarna-föraren Jacopo Cerutti som fyra och Mena på en femte plats.

I morgon väntar den första av två marataonsträckor, mellan vilka förarna kommer bli kvar ute i den afrikanska öknen och sova i tält. Och där emellan tillåts ingen mekning på motorcykeln.

– Nu blir det att fixa campingutrustning och matsäck. Så det är bara att ladda om – det är ett riktigt äventyr. Fokus och glädje, hälsar Bjerkert. 

Adrien Van Beveren är i totalledning. Foto: AURELIEN VIALATTE / ASO