Joakim Ljunggren såg inte ut att behöva ta ut sig när han skaffade en ledning på 52 sekunder under Novemberkåsans dagsetapp. Den sjufaldige mästaren åkte avslappnat. För avslappnat kanske. På den långa SS2 slog nämligen Adam Andersson till och vann.

Det var många som blev förvånade när tiderna på den långa, andra, specialsträckan började ticka in. Adam Andersson, Örbyhus MK, var nämligen totalsnabbast. Snabbare än Ljunggren, på den sträcka vi trodde att mästaren skulle skaffa sig en första lucka.

 

Adam Andersson.
Adam Andersson.

 

– Jag hade varit ute och gått där igår och visste var jag skulle köra. Och jag visste att det var där Ljunggren skulle försöka dra och då ville jag hänga på, sa en haltande Andersson efter dagsetappen.
– Klämde foten mot ett träd på SS3, tyvärr. Den har börjat svullna upp, men vi ska försöka fixa det med is och tejp.

Trots smällen var Andersson tvåa bakom Ljunggren på trean, 17 sekunder efter, men tappade sedan halvminuten på SS4. Därmed är junioren dryga 52 sekunder efter ledaren när det första varvet av tre nu är avklarat.

 

Martin Larsson.
Martin Larsson.

 

Trea i totalen är Martin Larsson, som laddat hårt för Kåsan i år.

– Jag visste att det skulle gå snabbt, men jag är faktiskt förvånad att de inte drar ännu snabbare där framme. Men det är på natten det avgörs, sa Larsson som är 1.48 bakom Ljunggren och siktar mot pallplats.

Pontus Högberg är bra med som fyra, dryga halvminuten bakom Larsson och femton sekunder före femman, veteranen, Calle Bjerkert. Sedan följer en trio Yamaha–förare – Johan Edlund som sexa, Jakob Mörhed som sjua och Micke Persson som åtta.

 

Björne Stjernsten.
Björne Stjernsten.

 

Kalle Svensson är nia. Och så på tionde plats – en comebackande Björne Stjernsten. Som såg närmast lycklig ut när han hade dagsetappen avklarad.

– Det här är bland den finaste endron jag kört… ja, någonsin. Det är sällan man kommer till en tävling med helt nygjorda sträckor, sa Björne och fortsatte:
– Men det är klart det är bökigt på sina ställen och det dyker upp en hel del rötter och kanter under. Det är väl det som kommer bli tufft. Jag är jättenöjd med placeringen hittills, men det återstår väl att se om man orkar två varv i samma tempo. För det är ganska högt tempo.

 

Erik Ljungberg.
Erik Ljungberg.

 

Tommy Sjöström och Henrik Lindholm hittas strax utanför topp–10 och sedan följer tvåan och trean i Junior–klassen, Erik Ljungberg och Pontus Skoog, som 13:e och 14:e man. Martin Sundin avslutar topp–15.

Fredrik Brandt leder Senior–klassen och är totalt 18:e, bakom sig i klassen har han Patrik Wicksell (20) och Kristoffer Almén (23). Totalt har hela 192 stycken av 198 startande tagit sig runt dagen, och även om det kommer bli långt och sent för många kan vi faktiskt få ett rejält antal förare i mål i årets Kåsa.

 

Kristoffer Almén.
Kristoffer Almén.

 

Markus Lundgren.
Markus Lundgren.

 

Jimmy Wicksell.
Jimmy Wicksell.