Andreas Linusson som totalvinnare i ett varvlopp. Det trodde man inte. Men med 20 000 kronor att hämta tog Kinna–föraren chansen. Och körde hem Ränneslättsloppet 2017.

Varvlopp har aldrig varit Andreas Linussons grej. Den dubbla svenska mästaren i SM3 har istället specialiserat sig på mer explosiv tävling i sin SuperEnduro–satsning, och i Eksjö för att köra Ränneslättsloppet hade han inte varit sedan 2011.

– Då kom jag väl ett varv eller något, sa Linusson innan start och hymlade inte om att han var på plats för den stora prissummans skull.
– Annars skulle jag aldrig åka. Det här är det värsta jag vet.

 

Andreas Linusson.

 

Linusson var iväg som fyra–femma i starten, Robert Friberg klart först, men relativt snart hade KTM–föraren hittat upp i ledning. Fjolårstvåan Pontus Skoog hängde med bra över första varvet och var bara tre sekunder efter när det var dags för första varvning. Linusson drog ifrån något under första halvan av andra varvet men Skoog hämtade tillbaka och när en tredjedel, två av sex varv, var körda skiljde fortfarande bara tre sekunder.

Övriga, med Calle Bjerkert som trea, Joakim Ljunggren som fyra och Friberg som femma, var en bit bakom. Ljunggren, storfavorit till segern, kom krasslig till Eksjö och när han dessutom missade starten helt fick han ödsla mycket energi på omkörningar under det första varvet. Han körde upp sig till sexa då, tog sig alltså sedan upp som fyra på andra varvet men närmare pallen än så kom han aldrig.

 

Calle Bjerkert.

 

På det tredje varvet började Linusson dryga ut mot såväl Skoog som mot resten av startfältet. Och när vi trodde att han kunde krokna över det fjärde blev avståndet istället bara större. När förarna gick in för dagens sista varvning efter fem körda varv hade försprånget ökat till över två minuter.

En lucka Linusson inte skulle släppa, hur trött han är var.

–Det var bara att tänka på de där 20 000 kronorna som brände i handen, sa Linusson som var märkbart tagen orkmässigt efter att ha avverkat de sex varven på 03:01:11.
– Jag är helt färdig. Det har varit så sjukt jobbigt hela vägen. Finns inget ställe att slappna av på. Det här gör jag inte om.

 

Joakim Ljunggren.

 

Skoog höll andraplatsen och försvarade därmed sin placering från i fjol. Och 43–årige Bjerkert körde in som trea.

I Dam–klassen såg vi en spännande fight mellan Lina Petersson och Hanna Berzelius, där den dubbla svenska mästarinnan fick sista ordet efter en fenomenal spurt de sista hundra meterna innan mål. Hemmaföraren Ellinor Häll tog tredje platsen på pallen.

 

Pontus Skoog.

 

Topp–3, samtliga klasser i Ränneslättsloppet 2017:

Totalt: 1. Andreas Linusson, 2. Pontus Skoog, 3. Calle Bjerkert.
Elit: 1. Andreas Linusson, 2. Calle Bjerkert, 3. Joakim Ljunggren.
Junior: 1. Pontus Skoog, 2.Olle Wennerlund, 3. Petter Wennerlund.
Dam: 1. Hanna Berzelius, 2. Lina Petersson, 3.Ellinor Häll.
Senior: 1. Mattias Hägg, 2. Robin Ember, 3. Emil Andersson.
Motion 15–29 år: 1. Victor Häll, 2. Rasmus Sandsborg, 3.Erik Svensson.
Motion 30-39 år: 1.Andreas Frisk, 2. Karl Karlsson, 3. Niklas Persson.
Motion 40-49 år: 1.Stefan Andersson, 2. Jonte Engdahl, 3. Mathias Edhammer.
Motion 50–65 år: 1. Matti Petersson, 2. Juha Järvisalo, 3. Olof Adielsson.
Ungdom E1: 1.Anton Rosendal, 2. Lucas Bergström, 3. Kim Gustafsson.
Ungdom E1, tjej: 1.Julia Hettström, 2. Jeanette Tjäder, 3. Molly Hjälm.
Ungdom E0: 1. Kalle Björk, 2. Kim Johansson, 3. Oscar Edestedt.
Ungdom E0, tjej: 1. Linnéa Åkesson, 2. Alicia Johansson, 3. Emma Johansson.

Fotnot: Läs mer om tävlingen, och om fighterna i samtliga klasser, i nästa nummer av Race Magazine.

 

Hanna Berzelius.