För ett par veckor sedan såg vi i ärlighetens namn ingen som ens kunde vara i närheten av Joakim Ljunggren. Nu kommer svensken får göra sitt yttersta för att bara vara med på pallen. Stornamnen till Battle of Vikings har ramlat in sista tiden. Och idag är det dags. 

Ja, 2013 och 2015 års Battle of Vikings–segrare fick plötsligt mer än Storstenshöjden att kämpa mot i årets upplaga av Norra Europas mest välkända extremendurotävling. På förhand såg nämligen Joakim Ljunggren, som delvis övergått till en satsning på disciplinen, ut som den största favorit en upplaga av tävlingen skådat. Men så kom de, en efter en.

Först ut att presenteras var den unge sydafrikanen Wade Young. Världens kanske hetaste extremendurospecialist just nu, med seger från Hell’s Gate tidigare i år och nu senast en tredjeplats på Red Bull Romaniacs.

– Jag vet inte så mycket om tävlingen, jag har bara hört att det är ett väldigt tufft extremrace, sa den blott 20 år unga Sherco–föraren i ett pressmeddelande.

 

Extremendurons framtid. Wade Young är inte ens hälften så gammal som Jarvis.
Extremendurons framtid. Wade Young är inte ens hälften så gammal som Jarvis. Foto: Sherco

 

Bara några dagar senare stod det klart att Husqvarna skickar spanjoren Xavier Leon Sole. Inget av de största namnen kanske men en dedikerad extremspecialist som faktiskt leder Extreme Enduro Cup, där Battle of Vikings ingår, efter att ha vunnit Portugals deltävling över sex minuter före KTM’s fabriksförare Alfredo Gomez. En alls icke oäven förare alltså.

Sedan dök österrikaren Lars Enöckl upp också. Förstås. KTM’s testförare är närmast att beteckna som en veteran i sammanhanget och gör nu sin tredje start i tävlingen.

– Extra roligt att Lars Enöckl kommer till oss i år igen trots sitt fullspäckade program, sa Jenny Öberg, tävlingschef på Battle of Vikings, i ett pressmeddelande.
– Han är en riktig gentleman som inte drar sig för att kliva av sin hoj och hjälpa amatörerna i backen.

 

Österrikaren Enöckl kör Vikings för tredje gången. Foto: PR
Österrikaren Enöckl kör Vikings för tredje gången. Foto: PR

 

Men det var inte slut på toppnamn där. Organisationen sparade det gottaste till sist. Russinet i kakan. Grädden på moset. Husqvarnas veteran Graham Jarvis.

– Det är så kul och spännande att få hit Jarvis igen, menade Jenny Öberg.
– Det är verkligen ett namn som stått högst på vår önskelista och det är tack vare vårt fina samarbete med Husqvarna Motorcycles som det här har blivit möjligt.

Jarvis har i år vunnit båda de största extremendurotävlingarna – Erzberg Rodeo Red Bull Hare Scramble och Red Bull Romaniacs, och är vid 41 års ålder kanske hetare än någonsin. Battle of Vikings har han testat på tidigare, 2014, men fick då ge sig för både segraren Jonny Walker och vår egen Joakim Ljunggren. Räkna med att britten den här gången vill lägga ännu en tävling till sina många segrar.

 

Joakim Ljunggren kommer få det svettigt i helgen om han ska ta sin tredje seger i Storstenshöjden. Foto: KTM
Joakim Ljunggren kommer få det svettigt i helgen om han ska ta sin tredje seger i Storstenshöjden. Foto: KTM

 

 

BATTLE OF VIKINGS, TIDER:

Fredag 29 juli 11.00-20.00, Prolog.
11.00: Första gratisbussen avgår från Garphyttan. Marknadsgatan, depå, kassor och serveringar öppnar för publik.
13.00: Första start.
Ca kl 18.00: Sista start. (Bussar går kontinuerligt tillbaka till parkeringen i Garphyttan.)
20.00: Området stänger

Lördag 30 juli, Huvudtävlingen.
08.00: Första gratisbussen avgår från Garphyttan. Marknadsgatan, depå, kassor och serveringar öppnar för publik.
11.00: Första start.
15.00: Målgång, respittid en timma.
16.15: Prisutdelning. (Bussar går kontinuerligt tillbaka till parkeringen i Garphyttan)
Från kl 16.30 till sent: Afterrace i Ånnaboda Restaurang.