Åttafaldige mästaren, den 34 år fyllda, Joakim Ljunggren leder Novemberkåsan efter dagsetappen. Han jagas närmast av klubbkompisen från Karlskoga EK, Niklas Persson. Sedan är det en lucka till Martin Larsson på tredje plats. Den regerande mästaren Albin Elowson har tvingats bryta efter att återigen ha fått problem med sin armbåge. 

De två senaste årens segrare i Novemberkåsan, Albin Elowson, tvingades bryta redan på sträcka 2, när 2019 års tävling inleddes med en dagsetapp i Eskilstuna. Elowson skulle hoppa förbi en annan förare över några stalp på den snabba sträckan, men tappade styret med vänsterhanden i landningen. Troligen small armbågen, som han skadade tidigare under hösten i Finland, till när han landade i den hårda backen. 


Här försvinner Albin Elowsons möjligheter att ta tredje raka Kåsa–segern.

Elowson var då redan två minuter efter Joakim Ljunggren, som gick ut som en furie på den första sträckan (med körtid på nästan 40 minuter) och var över minuten snabbare än näst bästa förare, Niklas Persson. Elowson på tredje plats som sagt över två minuter bakom. 

Ljunggren drygade också ut sin ledning när han vann sträcka 2 (körtid på dryga 13 minuter), 18 sekunder före Persson och med Oliver Nelson på tredje plats. 

På tredje sträckan slog Persson till med dagens första sträckseger och plockade in en halvminut av de en och en halv som han var efter Ljunggren. Men Ljunggren var tvåa och tillsammans började Karlskoga–duon skaffa sig en lucka till de där bakom.


Niklas Persson har vunnit två sträckor.

Persson vann sedan också sträcka fyra, med en rejält blöt mosse mot slutet av sträckan där de allra flesta körde fast någon gång och med en körtid på 45 minuter. Han var över minuten före Ljunggren och tog över ledningen i årets Novemberkåsa. Men bara tillfälligt. När den första sträckan avslutade dagsetappen och kördes för andra gången var Ljunggren på nytt snabbast, halvminuten för Persson som dock berättade att han kört fast på ett blött parti. 

Med fem sträckor körda på dagen leder Ljunggren knappa 13 sekunder före Persson. Och det är ingenting, med tanke på att förarna har en körtid på 2 timmar och 43 minuter. Martin Larsson följer som trea, dryga 6 minuter bakom, och sedan är det nästan 5 minuter ner till fyran Anton Nord. Men bakom honom är det jämnt. Oliver Nelson är femma, 20 sekunder bakom, Rikard Alun sexa, ytterligare fyra sekunder bakom, och Marcus Adielsson, som körde fast på första sträckan och tappade mycket, är sjua, fjorton sekunder efter Alun.


Martin Larsson på sträcka 1, alldeles nedanför depån.

Sedan är det en lucka på en dryg minut ner till åttan Max Ahlin, ytterligare dryga 2 minuter till nian Martin Iggmark och från honom 2,5 minuter ner till Anton Sandstedt, som är tia. 

Förutom Albin Elowson har också Adam Andersson, som låg sexa efter fyra sträckor, tvingats bryta. Det med maskinfel. Också Rikard Hansson, tolva efter fyra sträckor, ser ut att ha fått bryta. 


Anders Eriksson vid den stora publikmossen på sträcka 4.

Noterbart är att Anders Eriksson är med på en fin 13:e plats och leder Senior–klassen, där hemmaföraren Fredrik Karlsson är tvåa, fyra minuter bakom. Båda förarna i Dam Elit är också igenom dagsetappen, Hanna Berzelius hittas på en total 61:a plats och är dryga 9 minuter före Hedvig Dahlberg, som är 70:e totalt.


Hanna Berzelius på sträcka 2, vid Volvo.

Arrangören SMK Södermanland kommer antagligen att tvingas dra om spåret både här och där inför nattetappens start klockan 17.00, inte minst vid den stora mossen på sträcka fyra. Förhoppningsvis kommer man också till rätta med felparkerade bilar, som ställt till det under dagen. 

Just nu är 101 förare, av 157 startande, igenom dagsetappen. Officiellt har bara 13 brutit, men det lär bli fler redan till nattetappen.