Torrt, hårt och snabbt. Så kunde vi summera dagsetappen av årets Novemberkåsa. I toppen leder fjolårssegraren Albin Elowson med knappa halvminuten före den svenska mästaren Micke Persson. Åttafaldige segraren Joakim Ljunggren är klar trea, men en bit efter.

Det bjöds inte på mycket surhål när årets Novemberkåsa inleddes. I alla fall inte på de stora publikplatserna. Knappt var hojarna faktiskt ens skitiga när förarna kom i mål efter dagsvarvet.

Men längden kommer ta ut sin rätt. Inte minst den långa och steniga sträcka ett, som ska köras ytterligare tre gånger i mörker. Albin Elowson var snabbast där på morgonen, med en körtid på strax över 45 minuter. Där bakom tappade huvudkonkurrenterna Micke Persson en halvminut och Joakim Ljunggren ytterligare ett tiotal sekunder. Calle Bjerkert gick omkull, slog styret snett och tappade över två minuter. Ändå var han femma på sträckan.

 

Micke Persson är tvåa men har vunnit två sträckor.

 

Elowson fortsatte med att också vinna den korta andra sträckan när han körde in på strax över nio minuter, Persson var dock bara sekunden bakom med Ljunggren som trea, femton efter.

På trean hämtade Persson sedan tillbaka tio sekunder på Elowson, när han körde i mål på strax över halvtimmen. Övriga förare nästan minuten bakom. Persson fortsatte med att också vinna den sista sträckan (knappa halvtimmen i längd) och utjämnade till två lika i sträcksegrar. Elowson dock i topp efter dagen, 25 sekunder före sin eviga antagonist.

 

Jakob Mörhed fyra just nu.

 

Ljunggren är med som trea men har tappat över två minuter på Elowson. Fyra är dagens lilla överraskning, Jakob Mörhed, som kom igång med tävlandet så sent som i höstas efter ett längre tävlingsuppehåll. Hemmahoppet Bjerkert är med som femma, dryga fem minuter bakom Elowson.

Sedan följer Jimmy Wicksell som sexa, Marcus Adielsson sjua, Adam Andersson åtta, Alexander Gunnerheim nia och Björne Stjernsten som tia. Längre bak i fältet noterar vi Hanna Berzelius på en imponerande 54:e plats. Också tävlingens andra dam, Emelie Nilsson, är runt dagsvarvet. 

 

Hanna Berzelius kör snabbt och imponerar.

 

Av totalt 185 startande ser just nu endast fyra stycken ut att ha tvingats bryta under dagsetappen. Klockan 17.00 är det dags för förarna att tända lyset och ge sig ut på nattetappen, som körd över två varv plus en sträcka. Vi räknar med att de första är i mål någon gång mellan 01 och 02.