Race Magazine laddar upp inför den efterlängtade helgen med att vara på plats på SM–veckan i Sundsvall. I morgon körs nämligen årets upplaga av SuperEnduro–SM. Och den stora frågan är – kommer Andreas Linusson vara ännu närmare Joakim Ljunggren i år?

Ja, första helgen i juli står för dörren och som vanligt är det fullt upp i MC–sport-kalendern. BMK Uddevalla står som värd för sin 16:e raka VM–deltävling i motocross, den totalt 22:a i staden, som det här året också inkluderar EM–klasserna 250cc och 300cc tvåtakt.

Utanför Linköping är det samtidigt dags för den första av årets tre enduroklassiker, när Stångebroslaget avgörs för 22:a gången. Motionärer, ungdoms- och veteranklasser kör fredag och lördag, innan eliten tar vid på söndag. Där har Johan Edlund möjlighet att köra hem tredje raka segern.

Edlund finns därför inte på plats i Sundsvall, där Race befinner sig för att under morgondagen bevaka årets upplaga av SuperEnduro–SM. Tyvärr är det, likt förra året, flera av de riktigt snabba i enduro–Sverige som saknas. Av förarna som placerade sig topp–50 i Swedish Enduro Cup förra året finns bara tolv namn anmälda bland dem totalt 24 stycken som ser ut att komma till start.

Joakim Ljunggren är fortfarande obesegrad sedan disciplinen fick SM–status och jagar femte raka guldet. Ljunggren stod över VM–säsongen i vintras och har inte tävlat i disciplinen sedan förra årets SM, men får ändå räknas som favorit.

Där bakom vet vi att Andreas Linusson kommer göra allt han kan för att stoppa Ljunggren. Kinna–föraren vann sitt andra raka JVM–silver i år, hade chans på guldet men kraschade bort sig redan på träning vid den sista deltävlingen. Förra året var han tvåa bakom Ljunggren i alla tre finalheaten, efteråt nöjd med ett silver förstås men samtidigt besviken att han inte kunde ta en heatseger av mästaren.

Ljunggren och Linusson bör, om man tittar på rutin, vara de två som slåss om en guldmedalj. Sedan finns en handfull förare som utmanar om en medalj – Magnus Thor körde JVM förra året och snodde till sig en medalj, var dessutom trea i Borås senast, Robert Kvarnström gör comeback efter ett par års frånvaro och kommer förstås vara med där uppe, Fredrik Johansson med sin trialbakgrund bör kunna utmana, likaså Lerums Viktor Karlsson, och så bronsmedaljören från 2013, Martin Larsson, som haft en skadefylld period bakom sig och säkert är sugen på att vara med i hetluften igen.

Tävlingen startar med träning 14.30 innan finalheaten drar igång klockan 17.40. Det hela kan som vanligt beskådas i sin helhet live i Svt Play. Finalheaten dessutom i Svt1/2.

 

Såhär ser banskissen inför årets tävling ut. Foto: NTS Timing
Såhär ser banskissen inför årets tävling ut. Foto: NTS Timing