Om en knapp vecka inleds en av de äldsta, mest prestigefyllda och mest omtalade motorcykeltävlingar som finns. International Six Days Enduro. 600 förare från 30 länder startar. Och vi kommer få se allt från glada amatörer till några av världens snabbaste enduroförare.

Sverige ställer upp med landslag i samtliga tre klasser – herrseniorer, herrjuniorer och damer. Dessutom kommer ett lag från Team Östra till start i klubblagsklassen. 

 

 

Var är vi då? Jo, Chile – där tävlingen också kördes 2007. För egen del blir det mitt femte Six Days, men det första där jag kommer följa svenskarna på plats under hela perioden. Redan igår flög jag nämligen tillsammans med truppen via London till Santiago, och därifrån tog vi oss idag till kuststaden Vina del Mar. Med en trafik som… vi låter bli att tala om.

Vanligtvis har jag flugit in till tävlingsstart, men den här gången bestämde jag mig för att också följa uppladdningen på plats. En väl hektisk period för alla inblandade, den också.

 

 

Svemos bokade hotell är beläget på ett stenkasts avstånd från paddocken, som i detta nu börjar fyllas med tält och hojar. Vissa länder och team är redan uppackade och klara, medan andra ännu inte börjat packa upp sin containrar. Den svenska containern sattes på plats i går kväll och under eftermiddagen har personal från Svemo och Team Östra lastat ur den, samt låtit den chilenska tullen ta en titt på hojarna. Tältet är rest.

Samtidigt har förarna, tillsammans med coacherna, åkt ut för att ta sig en titt på de sammanlagt åtta specialproven som kommer att köras under veckan.

 

 

Vad gör jag? Ja, tanken är att diverse texter och bilder ska publiceras här på hemsidan från och med nu. Kanske också en del video. Där är jag dock riktig novis, så vi får se hur det går. Jag lovar inget.

Vilka är då på plats? Ja, om vi börjar med förarna så kör Oliver Nelson, Albin Elowson, Rikard Hansson och Robert Friberg i det svenska World Trophy-laget, som alltså är herrseniorerna. John Salomonsson, Oskar Ljungström och Noa Largén kör i Junior Trophy, juniorlandslaget, och Amanda Elvin, Martina Reimander och Emilia Reimander i Womens Trophy, damlandslaget. Dessutom finns Marcus Göthenberg med som reserv, om något skulle hända innan tävlingsstart.

 

 

Vidare finns endurosektionens Patricia Eneroth och Per Lennerman här. Patricia som en spindel i nätet när det kommer till det allra mesta, Lennerman som en central figur i servicestaben. Övrig servicepersonal på plats är Håkan Högman, Micke Strömgren, Marcus Hjertstedt, Terese och Rikard Reimander, Bosse Elowson, Olle Bengtsson, Åke Elvin, Janne Largén och Tonny Lundqvist. Emil Lundqvist, Stefan Holm och Ronnie Bengtsson är här som coacher för de tre landslagen. Och så har vi Hasse Björkblom, som kommer stå för käket under de två veckorna, och Björn Andersson, som är sjukgymnast och massör.  

 

 

Team Östra representeras av de tre förarna Adam Andersson, Lucas Vågberg och Alexander Gunnerheim, samt tiotalet servicepersonal med Östra–generalen Lasse Pärnebjörk och Nisse Gustavsson i spetsen.

Vi har också svenskt i FIM’s organisation genom Roger Johansson, som är tekniskt ansvar. Och så Mattias Fält, som arbetar på WP i Österrike och är här för deras räkning. Förhoppningvis en person som de svenska förarna som kör med WP–fjädring passar på att nyttja inför och under tävlingen.