Pratar vi bara om titelfighten i World Trophy blev det tråkigaste möjliga start på årets Six Days. Thad Duvall i det amerikanska laget tvingades nämligen bryta redan efter det första specialprovet. Och USA är därmed borta. Det svenska seniorlandslaget svarade för en bra insats och är sexa. 

USA’s Thad Duvall kraschade på veckans allra första specialprov och tvingades efteråt bryta med en misstänkt fraktur på handleden. Därmed är de regerande mästarna med största sannolikhet borta från guldstriden i World Trophy.

 

Ryan Sipes och det amerikanska laget är borta.

 

Nu hade det blivit svårt för USA ändå. Hemmanationen Frankrike har nämligen övertygad. De franska Trophy–förarna är etta (Loic Larrieu), tvåa (Christophe Nambotin), fyra (Jeremy Tarroux) och sexa (Christophe Charlier) när dagens fem specialprov är körda.

Loic Larrieu drog dock på sig en minuts tidsprick när han var sen till Park Fermé och faller därmed till en total 17:e plats. Frankrike är ändå i ledningen med nästan två minuter före överraskningen Finland på andra plats.

Finnarna, med Eero Remes, Henric Stigell, Antti Hellsten och comebackande Matti Seistola, har gått som tåget under hela dagen.

 

Eero Remes och Finland är tvåa.

 

Australien är trea, 20 sekunder bakom Finland, med Spanien närmast efter sig och Portugal som femma.

På sjätte plats hittar vi det svenska Trophy–laget, med tre debutanter i laget. Avståndet upp är dock redan långt – Frankrike är sju minuter före och man har knappt fem upp till pallen. Men målet var topp–5 och där ligger man bra med.

 

Pontus Skoog i det svenska Trophy–laget.

 

Individuellt var Niklas Persson snabbast med en 15:e plats i E1, där Pontus Skoog blev 25:a. Oliver Nelson slutade som 19:e i E2 och Robert Friberg som 14 i E3.

Det är inte bara USA som haft problem den första dagen förresten – också Belgien, Japan och Chile har tappat varsin förare och är borta ur medaljstriden. Italien har också haft problem, där förra årets juniorvärldsmästare Giacomo Redondi drog på sig 21 minuters tidsprick.

 

Loic Larrieu och hans Frankrike leder redan med stor marginal.