Novemberkåsan återkommer som sagt till Vimmerby efter bara fyra år. Joakim Ljunggren skrev historia då och har möjlighet att göra det på nytt nu. Vi kollar tillbaka på vad som hände 2014. 

Husqvarna hade återlanserats, under österrikisk flagg, under 2014 och det allra mesta inför det årets Novemberkåsa i Vimmerby handlade också om två Husqvarna–förare; Joakim Ljunggren, som vunnit fem av de sju senaste tävlingarna och hade chansen att bli historisk som den tredje genom tiderna att ta hem två vandringskåsor, och fransmannen Pela Renet, där och då världens bästa enduroförare som för första gången gav sig på den svenska klassikern.

Pela, som vunnit på Gotland fyra år i följd, vann en sträcka på dagen och var totaltvåa efter Ljunggren när nattetappen inleddes. Men där fick fransmannen problem. Det började med strul med hjälmlyset och fortsatte med skadekänningar.

– Jag hade riktigt ont i armbågarna framförallt. Det hade kanske gått att fortsätta men då skulle jag riskera att förvärra det ännu mer, sa Pela som klev av efter det första av två nattvarv och då hade tappat nästan tio minuter på Ljunggren.

Fighten om segern blev därefter aldrig riktigt spännande. Ljunggren var i en klass för sig och vann med över tio minuter, närmast framför Henrik Lindholm och Johan Edlund. Men om han såklart var glad efteråt, så var det kanske framförallt lättnad som präglade humöret hos Karlskoga–föraren.

– Det har varit en jäkla press hela dagen och det är nog den Kåsa jag varit mest nervös inför, erkände Ljunggren i Race nummer 15, 2014, och fortsatte:
– Jag visste att jag hade chansen ta hem vandringskåsan och jag ville verkligen vinna nu efter det här tuffa året.

Ljunggren tangerade samtidigt rekordet på totalt sex segrar i Novemberkåsan och har sedan dess tagit både en sjunde, i Uddevalla 2015, och en åttonde, i Knivsta 2016. Han är därmed den mest segerrika genom historien i tävlingens nu 103 år långa historia och förutom de två vandringskåsor han redan tagit hem, den 13:e och 14:e, har han alltså redan två inteckningar också i den 15:e.

Men i fjol fick Ljunggren ge sig. Han var efter Albin Elowosn på dagsetappen och blev ifrånåkt under början av natten, innan han efter halva det första nattvarvet tvingades bryta med maskinstrul.

Ljunggren har dragit ner på tävlandet ytterligare under året men är tillbaka i Vimmerby med ett mål – att på nytt bli historisk, som den första någonsin att ta hem tre vandringskåsor. Och den här gången finns ingen överdriven press på 33–åringen. Egentligen har han varje år han kört sedan första segern 2007 varit storfavorit inför tävlingen.

Nu tycks pendeln ha svängt och majoriteten verkar tro på fjolårsvinnaren Albin Elowson. Det tror vi inte att Ljunggren har något emot. Det sporrar honom nog snarare.