Bara ett drygt dygn kvar till start nu. Novemberkåsan 2018 står för dörren och vi har redan varit inne på några av de som kan komma att ta hem det. Men såklart finns det utmanare också. Här är en närmare titt på dem vi på förhand tror kommer göra upp om det:

FAVORITERNA!

Joakim Ljunggren, Karlskoga EK, KTM: Åtta segrar i Novemberkåsan. Hungrig på en nionde och bli först med tre vandringspriser. Trots att Jocke dragit ner på tävlandet, och inte har någon supersäsong bakom sig, måste han plitas ner först på den här listan. Rutin som få, trots att han bara hunnit fylla 33, med tretton målgångar.

Albin Elowson, FMCK Skövde, Husqvarna: ”Bara” genomfört två Kåsor men vann å andra sidan den senaste, i fjol. Sveriges bästa enduroförare de senaste åren när han varit hel. I år har större delen av säsongen gått upp i rök av hjärnskakningar, även om han också hunnit vinna Stångebro och Gotland samt köra bra på Six Days. 

UTMANARNA!

Calle Bjerkert, Vimmerby MS, Husqvarna: Den mest erfarna av dem vi tror det kommer handla om. Startat 18 gånger och gått i mål i 14, en seger från Vimmerby för tio år sedan. Hemmaförare. Har fått en nytändning i höst efter knäskada och kört bra i samtliga klassikerlopp den här säsongen. Kommer mer än någon annan ha publikstödet i ryggen.

Micke Persson, Karlskoga EK, KTM: Totalsegrare i SM i år men har knappt nämnts i förhandssnacket. Ingen kåsaräv, bara en målgång på två försök, men har å andra sidan gått in för att slåss om en seger i år och gjort hemläxan. Blir farten avgörande kommer det vara till Perssons fördel och om han orkar hela vägen så kommer han vara med där uppe.

SKRÄLLARNA!

Adam Andersson, Örbyhus MCK, KTM: Adam var tvåa i Knivsta för två år sedan när han tog sig i mål för tredje gången på tre försök. Har förbättrat sig för varje Kåsa och ska han göra det igen krävs seger. Har också kört bättre och bättre ju längre säsongen gått, även om det kom ett par bakslag på Six Days senast.

Anton Nordh, FMCK Skövde, KTM: Totalt sju målgångar på åtta försök. På de fem han kört sedan 2009 har han aldrig varit sämre sjua. Två gånger på pallen och tvåa senast, i Enköping. Nordh trivs som fisken i vattnet på Kåsan och… ja, med tanke på hans tidigare resultat, och vad han vet att han kan, borde väl siktet vara inställt på seger?

Johan Edlund, Karlskoga EK, Yamaha: Edlund var trea i Vimmerby senast och kan, liksom övriga Karlskogingar, köra snabbt i sten. Har fortfarande en hög lägstanivå, även om han inte slåss om totalsegrar i SM längre. Stämmer allt så kan Edlund vara med där uppe och slåss om pallplatser. Och då kan pannbenet ta honom långt framåt natten.

Jakob Mörhed, Norrahammars MK, Yamaha: Se upp för Mörhed! Sex målgångar på åtta försök och fyra gånger bland de sju bästa. Just sjua i Vimmerby senast. Har egentligen lagt av, men gjorde comeback på Ränneslättsloppet och imponerade. Nu bestämde han sig för Kåsan också och då räknar vi med att han är med topp–10. Kanske högre. 

Kalle Svensson, Vimmerby MS, Husqvarna: Kalle Svensson missade Kåsan på ”hemmaplan” 2014 på grund av skada och lär vara sugen på att visa vad han går för. Var sexa i Knivsta för två år sedan, när han tog sig i mål för andra gången i karriären. Har inte kört mycket den här säsongen men visade att fart fanns kvar på Ränneslätt i höstas. 

ÖVRIGA!

Richard Alun, SMK Södermanland, Beta: Målgångar de tre senaste åren och så högt upp som fyra i fjol. Kan om allt stämmer men har en halvstrulig säsong bakom sig.

Marcus Adielsson, Tibro MK, Yamaha: Fyra målgångar på fyra försök, de fyra senaste åren. Bara 20 år fyllda. Tia redan som 17-åring, 2015, och tolva i fjol.

Jimmy Wicksell, Göta MS, KTM: Snabbast i startfältet? Troligen på crossbanan i alla fall. Kåsadebuterade i Vimmerby för fyra år sedan. 25:a då. Högre nu?

Anton Sandstedt, Tibro MK, Husqvarna: Elva, tretton och sexa, i fjol, på de tre målgångar han har. Kämpar tills det är över och det kan räcka en bra bit.

Robert Friberg, Tibro MK, Husqvarna: Femma i fjol, i debuten. Vill säkert inte försämra det. Fler tävlingstimmar på hojen än de allra flesta den här säsongen.

Emil Andersson, MK Tranan, Husqvarna: I sin tionde målgång på elfte starten kom hans bästa placering som sjua i fjol. Blir det långt, tufft och jävligt kan han förbättra det.

Björne Stjernsten, Folkare MK, KTM: Tillbaka i år igen. Gjorde Kåsa-comeback 2016 och blev 15:e. Jagar kanske mer tio målgångar men kan säkert bli topp–10 om kroppen håller.

Martin Iggmark, Hallsbergs MK, KTM: Har inte kört SM i år men satsar vidare på Kåsan och att köra i mål för åttonde gången. Tre gånger topp–10, senast i Enköping elva.