I senaste numret av Race Magazine kan ni läsa en större intervju med ett av Sveriges två JVM–hopp – förra årets silvermedaljör Albin Elowson. Men när tidningen träffade endurostjärnan i hemmet i Värsås mötte han oss på kryckor. En inte helt optimal uppladdning tre veckor innan premiären. 

– Jag hade tre riktigt bra träningsveckor i Spanien och Frankrike, som tyvärr slutade olyckligt när jag körde in i en stillastående förare på en crossbana. Han stod stilla på helt fel ställe, bakom ett krön på ett hopp. Min hoj och högerfot måste ha träffat hans fotpinne, berättade Albin om den skadade foten.

Resultatet blev ett 30–tal stygn runt två tår, som också konstaterades ha dålig blodcirkulation när han tagit sig hem för läkarbesök i Skövde. Nu har tårna rörlighet igen, men när Race träffade VM–föraren var stygnen fortfarande kvar och cirkulationen ännu inte vad den bör vara.

Trots det var Albin hoppfull.

– Det jag behöver innan Finland är att få till hojen. Jag behöver testa lite glidsulor igen och ställa in fjädringen. Körtimmarna på snön klarar jag mig nog utan, det kan jag. Och farten är jag inte orolig för. Sedan måste jag hitta ett sätt att hålla tårna varma under tävling. Kylan som kommer vara är väl inte optimal för dålig blodcirkulation, erkände den regerande JVM–silvermedaljören.

Trots skadan får han finna sig i favoritskapet. Förra årets juniorvärldsmästare Giacomo Redondi har växt ur klassen och den på förhand största konkurrenten Josep Garcia valde att ta klivet upp till Enduro2 när han fick kontrakt med KTM.

 

Mikael Persson är en av Albin Elowsons främsta utmanare till JVM–guldet. Foto: Yamaha/Future7Media

 

Vilka är den regerande silvermedaljörens främsta utmanare då?

Ja, inte helt tråkigt för oss blågula måste vi räkna en annan svensk. Mikael Persson har nämligen tagit steget ner från seniorklass och kommer köra Junior i år (likt Elowson har Persson faktiskt två år kvar som junior). Persson vann guld i Youth Cup 125cc 2015 (något som Elowson aldrig lyckades med) och fick ett kontrakt med Yamaha Europe på köpet. Steget till E1 i fjol blev dock i tuffaste i laget, plus att Persson aldrig verkade hitta riktigt rätt hos Team Miglio i Italien.

Såväl Persson själv som Yamaha Europe och teamchefen Jocke Johansson räknar med att Karlskoga–föraren ska vara med där uppe och fightas. Vilket han säkert också kommer vara. Högstanivån är hög, väldigt hög, men Persson måste samtidigt låta bli att krascha. Och hitta rätt med materialet.

Främsta utmanare till svenskduon blir definitivt Brad Freeman. Britten totalvann EM–serien förra året, trots att han missade två tävlingsdagar, och imponerade stort. Till i år har den förre KTM–föraren fått en deal med Beta Boano och ska köra hela VM–serien. Och trots att han bara kört ett par VM–tävlingar tidigare kan han mycket väl gå in och knipa den ädlaste valören, likt Steve Holcombe sånär gjorde 2015. Britternas endurotillväxt är kanske den starkaste vi ser just nu.

Fler då? Ja, Honda Red Motos Davide Soreca vet vi vad han kan vid det här laget. Sedan guldet i Youth Cup 2014 har det dock varit för mycket upp och ner, och för mycket skador, för italienaren. Kan han knyta ihop säcken i år är han också med och fightas om guldet.

 

Kevin Olsen ger sig ut på karriärens tredje raka JVM–säsong. Den här gången sadlar han en KTM.

 

Förra årets fyra och femma, Diogo Ventura och Henrik Stigell, har växt ur klassen, men totalsjuan Kirian Mirabet, som imponerade inledningsvis, och totalnian Matteo Cavallo, som imponerade mot slutet, kör båda kvar. Får Kevin Olsen till det borde han med den erfarenhet han skaffat sig av två fulla VM–säsonger kunna slå sig in topp–10 totalt.

Till deltävlingen i Finland kommer förutom Elowson, Persson och Olsen också Adam Andersson till start. Med farten han fick upp i höstas, och på det sätt han kört snöspår i vinter, borde han kunna vara med och nosa på topp–5 i premiären.