Nyhetens behag i fjol var stort. Men när 24MX Beach Race Enduro på lördag körs för andra gången, på Östra Stranden i Halmstad, är det betydligt mindre drag kring tävlingen. I Elit–klassen finns endast tre anmälda förare – i Dam Elit ingen överhuvudtaget. 

Ja, för andra gången arrangerar Bergman Trading AB i samarbete med Lidköpings MCK 24MX Beach Race Enduro, på Östra Stranden i Halmstad. I fjol var tävlingen, som blivit uppskjuten ett par gånger på grund av pandemin och diverse problem med att hitta rätt plats att köra, extremt populär och 465 förare fanns anmälda på förhand. 358 kom sedan till start och efter en dimmig morgon bjöds vi på en strålande höstdag på stranden.

Vädret ser ut att kunna bli helt okej i år också men det är inte lika ljust på anmälningsfronten. Med två dagar kvar till tävling finns endast 207 betalda anmälningar enligt Svemo TA. I Elit–klassen endast tre stycken och i Dam Elit faktiskt ingen alls.

Till viss del beror förstås tappet på den olyckliga krocken med finalen i Knobby Swedish Enduro Championship, som avgörs samtidigt i Uppsala, men också det faktum att en annan tävling den här hösten har blivit en stor snackis spelar säkert in. Nästa helg körs nämligen stubbracet Return of the autumn race by Pontán, där maxantalet på 200 startande snabbt fylldes upp och där mängder av toppförare, framförallt från crossen, lockats med stora prispengar.

Ken Bengtson

Till start I Halmstad kommer i alla fall den regerande mästaren Ken Bengtson, som alltså är en av blott tre anmälda i Elit, tillsammans med Ludvig Thelander och Dennis Putkuri. Ett gäng snabbare juniorer ser också ut att komma till start, där ibland Alfons Stensson, Liam Hanström och August Frisk.

Fyra starter körs totalt, på den fem kilometer långa banan, där Guldhjälm inleder vid 08.30 på morgonen och kör i 45 minuter. 09.30 är det dags för Ungdom, som kör en timme, innan motionsstarten skjuts iväg 11.00. Motionärerna kör 1,5 timmar och Elit/Senior/Junior/Bredd, som startar vid 13.30, avslutar sedan dagen med att köra så många varv som möjligt på stranden under 2,5 timmar. 

Till skillnad från i fjol hälsas publik i år välkomna till stranden.