Micke Persson, Lucas Vågberg och Patrik Andersson. Där har ni de tre svenska enduroförarna som nyss fick kliva upp på pallen i portugisiska i Peso da Régua. Men kanske borde också Max Ahlin ha varit med där, om det inte vore för en större fadäs på det första varvet. 

• Förarna bjöds på en rejäl regnskur uppe i bergen utanför portugisiska Peso da Régua, när den andra VM–helgen i enduro inleddes i morse. Relativt tidigt skingrades dock molnen och graderna steg. Nere i byn, där paddock är belägen, var det precis som tidigare i veckan över 30 grader varmt.

• Regnet som kom hann i alla fall ställa till det, inte minst blev berghällarna på enduro–, och extremprovet rejält hala. Något förarna kanske inte sett framför sig när de var ute och gick proven i veckan.

Max Ahlin

• Max Ahlin ställde till det för sig mest av svenskarna på det första varvet, när han gjorde flera felval på extremprovet under det första varvet – som kostade honom ett antal vurpor. Och sekunder. Inte tio, tjugo eller ens en halvminut. Ahlin tappade 1,5 minuter på de snabbaste och därmed var jakten på en framskjuten placering över innan den knappt hunnit börja.

• Men Ahlin gav inte upp. Efter fadäsen var han 4:a, 5:a, 2:a, 8:a, 3:a, 10:a, 3:a, 8:a, 6:a på återstående specialprov, vilket tog honom till en tolfteplats totalt Junior, och en sjätte i J2. Utan misstagen på första extremen skulle han ha varit på pallen i J2. Till och med fightats om en pallplats totalt i Junior.

Lucas Vågberg

• I J2 fick vi i alla fall en svensk på pallen, när Lucas Vågberg körde in som tvåa bakom fransmannen Luc Fargier. Vågberg sekundfightades med spanjoren Bernat Cortes om andraplatsen, men hade sekunderna på sin sida. Inte minst genom ett strålande sista extremprov, där svensken var totalsnabbast i Junior–klassen. Men egentligen på samtliga prov körde Vågberg bättre och bättre ju längre dagen gick, vilket bådar gott inför morgondagen. Hans resultat räckte också till att bli totalfemma av samtliga juniorer.

• Smått omöjliga Zachary Pichon vann Junior för tredje gången i år och var över minuten före tvåan Fargier, Jed Etchells knep tredjeplatsen i totalklassen före Roni Kytönen. Albin Norrbin hade en tyngre dag jämfört med förra helgen och fick inte till körningen som han ville, det blev till slut i alla fall en poäng i totalen som 15:e man – och en åttonde plats i J2. Fjärde svenska juniorförare i Portugal, Max Erlandsson, körde in som 22:a totalt och blev tolva i J1.

Micke Persson

• I EnduroGP svarade Micke Persson för en jämn och ganska stabil dag, men utan att vara med och fightas med de allra snabbaste. Till slut kunde Husqvarna–föraren i alla fall knipa en första pallplats som senior i VM, när han vann en sekundstrid med fjolårets juniorvärldsmästare Matteo Pavoni och blev trea i E3 bakom Brad Freeman och Davide Guarneri. Poäng också i GP–klassen för Persson, där han landade som 13:e man.

• Nyzeeländaren Hamish Macdonald imponerade stort under de första två varven och då framförallt på enduroprovet, som han vann klart två gånger. Sherco–föraren hade inför det tredje och sista varvet en ledning på elva sekunder närmast före australiensaren Wil Ruprecht, men kraschade där på just enduron och fick kämpa sig i mål med uppenbara smärtor. Macdonald landade till slut som sjua totalt och missade dessutom pallen i E2, där han var fyra.

Hamish Macdonald

• Istället var det Ruprecht och Josep Garcia som skulle komma att göra upp om segern, och där kunde Ruprecht hålla spanjoren bakom sig hela vägen. TM–föraren tog därmed sin första totalseger i årets serie och sin första seger i E2–klassen. Garcia fick nöja sig med en andraplats totalt och bakom blev Andrea Verona trea, men distanserad av Ruprecht med över 40 sekunder. Thomas Oldrati levererade bakom en imponerande fjärdeplats men var samtidigt nästan två minuter efter segraren. Freeman slutade totalfemma. Verona vann E1, närmast före Oldrati och Matteo Cavallo, och Ruprecht vann E2, före Garcia och Nathan Watson.

Wil Ruprecht

• Anton Lundgren tvingades tyvärr bryta dagen redan på dagens första transport, men kommer att starta om i morgon. Oskar Ljungström slet sig i mål som 28:a totalt och på en tolfte plats i E1–klassen.

• I Youth kunde italienaren Kevin Cristino vinna sin andra raka VM–dag och var till slut dryga halvminuten före Harry Edmondson, med fransmannen Thibault Giraudon som trea. Arvid Modin körde in som bästa svensk på en åttondeplats, nästan fem minuter bakom den segrande Fantic–föraren. Kalle Ahlin plockade ytterligare en poäng som 15:e, medan Sebastian Olsen kämpade sig i mål som 18:e.

Arvid Modin

• Jane Daniels var i en klass för sig i Women och vann dagen nästan två minuter före Mireia Badia, med hemmaföraren Riita Vieira som trea. Emelie Borg Nilsson tog sig runt en tuff bana utan tidsprickar och körde in på åttonde plats av tolv startande tjejer.

• Avslutningsvis Open–klasserna, där vi fick se en tredje svensk förare som fick kliva upp på pallen. Precis som båda dagarna i Spanien var nämligen Patrik Andersson bland de tre bästa i Open Senior, den här gången som trea. Brorsan Christer körde där bakom in på en fjärde plats. 

Patrik Andersson